2 / 5

Creativitate in contrabanda cu tigarete

“Bobinatori”, “picioristi” sau “carausi” sunt doar cateva dintre denumirile atribuite celor care contribuie la dezvoltarea contrabandei cu tigarete. Astfel, exista oameni care trec de 5-6 ori pe zi granitele tarii avand asupra lor pachete de tigari de contrabanda.

In conditiile in care cantitatea maxima care poate fi introdusa in tara se rezuma la 2 pachete de tigarete de individ, cei care practica astfel de activitati recurg la cele mai inedite mijloace: de la traficul cu tigarete cu masini vechi, cumparate pentru mai putin de 400 de euro, pana la transportul produselor cu o barca pe Dunare. In plus, potrivit autoritatilor vamale, intr-un autoturism marca Logan pot incapea 16.000 de pachete de tigari.

O alta metoda practicata a fost un fals cortegiu funerar, in care erau ascunse pachete de tigarete dupa coroanele cu flori. In plus, “carausii” din zona de nord a Romaniei primesc 150 de lei pentru fiecare pachet de 100 de kilograme transportat.

“In aceasta iarna am avut ocazia sa vad in zona granitei cu Ucraina oameni de 60-65 kg care sunt in stare sa care incarcaturi de 80-85 kg pe trasee numai de ei stiute”, spune Cristina Vasiloiu, director general Euromonitor.

Printre cele mai traficate branduri de tigarete se numara Viceroy, Marble, Capital, VP, Pall Mall. La polul opus se situeaza Kent, brandul cel mai des achizitionat legal.

Daca in Romania cele mai ieftine branduri de tigarete sunt Carpati si Marasesti, un pachet costand 8,3 lei, in timp ce in Republica Moldova cel mai ieftin pachet de tigarete costa 1 leu. In plus, daca in Romania marca Winston poate fi achizitionata la pretul de 9,3 lei, in Serbia un pachet costa doar 4 lei.

“Nu este doar industria afectata, este vorba de o piata integrata. Sub atractia acestui pret scazut consumatorul nu cumpara garantia unui produs de calitate. De cele mai multe ori tigaretele de contrabanda sunt transporatate in conditii de igiena inexistente, chiar si in camioane de gunoi”, spune Andrei Vasilescu (foto), corporate affairs director Romania & Bulgaria Philip Morris Romania.

Contrabanda cu tigarete se pedepseste in mod teoretic cu inchisoare intre 2 si 7 ani. Practic, cei care au facut contrabanda sunt eliberati dupa cateva luni de zile.

In prezent, in Romania pretul tigaretelor legale se incadreaza intre 8,3 si 10,9 lei, in timp ce pe piata neagra un pachet de tigari costa intre 4,5 lei si 8 lei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri