4 / 5

Deficitul bugetar in crestere va fi finantat mai greu

Reducerea ratingului de tara va avea ca efect direct o majorare a costului finantarii deficitului bugetar, deja in crestere, atentioneaza analistii.
"Vestea duce automat la majorarea costurilor pentru emisiunile de eurobonduri ale Romaniei. Va trebui sa vedem cum vom finanta deficitul bugetar in crestere si sper ca infrastructura nu va avea de suferit", a explicat economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, potrivit NewsIn.

Si Ciprian Dascalu, trader in cadrul Millennium Bank, considera, ca, pe termen lung, efectele se vor vedea in principal asupra costului finantarii in crestere, iar, pe termen scurt, moneda nationala va suferi o depreciere abrupta.

"Ar putea fi nevoie de ajustari bruste pentru a contracara efectele, in contextul adancirii deficitului bugetar. Romania nu a stiut sa profite de atatia ani de exuberanta ca sa isi puna lucrurile la punct, iar acum suporta consecintele", a mai spus Dascalu.

De asemenea, traderul Millenium Bank se asteapta la o temperare a cresterii economice pentru anul urmator. "Initial estimam o crestere economica de 4,5%. Este greu de spus cat va fi acum, insa, oricum, impactul nu este direct".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri