2 / 4

Dezbaterea politica, o problema in Romania

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, sustine ca una dintre marile probleme ale Romaniei este modalitatea in care decurge dezbaterea politica.

"Una dintre marile probleme ale Romaniei ramane cum decurge dezbaterea politica, precum si promovarea de politici guvernamentale prociclice", a declarat Isarescu. Banca centrala sustine ca politica fiscala si salariala prociclica in perioada de boom economic a dus la deteriorarea structurii bugetare si a condus la cresterea deficitului bugetar.

Insa, pe de alta parte, guvernatorul BNR sublinia ca o politica fiscala anticiclica ar fi dus deficitul bugetar al Romaniei la 12% din PIB, iar acum singura solutie este implementarea reformelor structurale.

De asemenea, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, a subliniat ca asigurarea unei dezvoltari economice sustenabile presupune alcatuirea unui mix de politici eficient, nu ca in trecut, cand politica fiscala si de venituri a condus la cresterea nesanatoasa a creditului si la supraevaluarea activelor.

"Impulsul indus in economie de politica fiscala trebuie sa fie de semn contrar celui al deviatiei PIB de la nivelul sau potential. Adica, atunci cand economia merge peste potential, politica fiscala trebuie sa franeze, iar atunci cand economia functioneaza la foc mic trebuie sa actioneze ca sa o stimuleze", a declarat Florin Georgescu.

Insa acest lucru nu mai este posibil deoarece, din cauza deficitului bugetar excesiv, politica fiscala nu mai are capacitatea de a stimula economia.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri