3 / 7

FP atrage investitii chineze pe bursa si in energie verde

Listarea Fondului Proprietatea de marti, 25 ianuarie, a starnit interesul investitorilor din mai multe tari. Dupa o serie de prezentari si analize facute de analistii Franklin Templeton (administratorul FP), in intreaga lume, informatiile despre aceasta structura de despagubire unica in Europa a ajuns si in Asia.

Adrian Simionescu (foto), manager la Vienna Investment Trust, a povestit ca a fost contactat de mai multi investitori chinezi si japonezi, cerand mai multe detalii despre oportunitatea investitiei in Fondul Proprietatea.

In cazul investitorilor chinezi, acestea sunt primele contacte cu piata de capital romaneasca, in timp ce japonezii au mai fost interesati, dar nu la nivelul marilor grupuri financiare, ci al unor companii mai mici sau investitori individuali.

Investitorii chinezi ne-au contactat dupa ce ne-am cunoscut pe pietele de carbon (pietele financiare unde se tranzactioneaza certificate de dioxid de carbon - n. red.), unde China este una din cele mai active tari. La momentul la care au aflat despre listarea Fondului Proprietatea, au cerut mai multe detalii, fiind foarte interesati in special de participatiile fondului in companiile energetice”, a declarat Simionescu, pentru Wall-Street.ro.

Mai mult, investitorii au cerut mai multe detalii si despre investitiile in energie verde pe care le pot face in Romania. „Chinezii s-au aratat interesati de privatizarea Hidroelectrica sau de investitii verzi in programe de joint implementation in colaborare cu statul roman”, a mai spus managerul VIT.

Ca profil investitional, chinezii sunt diferiti de americani sau europeni. Simionescu spune ca au un apetit mult mai ridicat la risc, au asteptari de timp mai lungi pentru recuperarea investitiilor si prezinta diferente importante de mentalitate si de perspectiva.

„Sunt convins ca se vor concretiza atat investitiile chinezilor in piata bursiera, dar si cele directe in economie. Bancile mari de investitii din China se intereseaza de legislatie, de sistemele fiscale si de taxare, de indicatorii macroeconomici. Chiar daca tara noastra prezinta multiple pericole pentru orice investitor, cata vreme castigul obtinut in urma investitiilor va fi pe masura asteptarilor, isi vor asuma orice riscuri”, a conchis Simionescu.

Vienna Investment Trust a fost prima companie de brokeraj din Romania admisa ca membra cu drepturi depline pe bursa de mediu Bluenext, dezvoltata in 2007 de NYSE Euronext si grupul bancar francez de stat Caisse des Depots. Pe bursa de la Bluenext se tranzactioneaza certificate de emisii de dioxid de carbon, de gaze cu efect de sera, investitorii avand acces la spot, derivate si indici.

Fondul Proprietatea atrage chinezii pe bursa si in energia verde (slide 3 din 6)

Gigantii chinezi din IT&C bat la usa Romaniei? (slide 4 din 6)


Bogdan Baltazar: Romania este o poarta de intrare in Europa pentru chinezi (slide 5 din 6)

Cifre-cheie pentru investitiile chineze in Romania (slide 6 din 6)


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri