4 / 11

Ciprian Paltineanu: Nu avem de-a face cu o criza sistemica

In opinia lui Ciprian Paltineanu, seful UniCredit CA IB Romania, este normal ca, mai devreme sau mai tarziu, piata sa-i penalizeze pe acei jucatori care isi asuma riscuri exagerate, din efect de turma sau dintr-un calcul risk-reward eronat. Punctele de vedere ale lui Ciprian Paltineanu sunt cele personale, ele nereprezentand opinia companiei pe care o conduce, parte a UniCredit Markets & Investment Banking, divizia de corporate finance si investment banking a grupului financiar UniCredit.

“Totusi, sa nu uitam ca exista si banci de investitii/ grupuri financiar-bancare mult mai mari decat Bear Stearns, Lehman Brothers, Merrill Lynch sau AIG (Freddie si Fannie sunt bineinteles exceptiile de la regula, fiind niste entitati cvasi-guvernamentale), care au fost afectate doar intr-o masura marginala de criza sub-prime”, spune Paltineanu, care insista pe faptul ca, in niciun caz nu avem de-a face cu o criza sistemica, ci cu efectul de contagiune al unei corectii - intra-devar una importanta - aferente unei cresteri nesustenabile/ prea rapide a pietei de real estate, cuplat cu o contractie a lichiditatii globale.

Seful UniCredit CA IB Romania nu crede ca piata globala de investment banking a fost vreodata "asezata". “Natura business-ului de investment banking (adica ceea ce se intelege lato senso prin conceptul de "broker dealer" in Statele Unite) conduce la o volatilitate sporita fata de media pietei. In general, intr-o piata in crestere, bancile de investitii listate au performat mult mai bine decat media pietei/ utilitatile/ companiile "brick and mortar", explica Paltineanu.

Din pacate, exista si reversul medaliei, adauga Ciprian Paltineanu, cand, intr-o piata bearish, anumite banci de investitii sunt afectate mai mult decat media pietei. “A se vedea cazul Lehman Brothers, pana de curand una din stelele pietei globale de investment banking, considerata la un moment dat "the best operator" de pe Wall Street, acum in Chapter 11”, spune acesta.

Ca sa evite o accentuare a crizei, Lehman Brothers a invocat Capitolul 11 de protectie impotriva falimentului. Multe alte companii au posibilitatea sa apeleze la Capitolul 11, care le permite sa isi reorganizeze afacerea si sa o ia din nou de la capat. In ultimii 30 de ani, doar 15% dintre companiile americane de mari dimensiuni , care au solicitat aplicarea prevederilor Capitolului 11 pentru a se restructura, au fost lichidate.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri