2 / 11

Doru Lionachescu: Vom fi martorii unei schimbari de paradigme financiare

In opinia lui Doru Lionachescu, partener principal Capital Partners, translatarea crizei catre segmentul bancilor de investitii mari nu numai ca era previzibila, ci crede ca problema derivatelor toxice si a expunerilor subprime este circumscrisa exclusiv bancilor de investitii si comerciale mari, al caror model de profitabilitate ajunsese sa depinda covarsitor de agilitatea unor departamente enorme de tranzactionare in nume propriu.

“Bancile de investitii medii si mici, care au ramas fidele modelului clasic de servicii financiare creionate in jurul activitatii de consiliere, nu de tranzactionare in nume propriu, nu au avut si, in opinia mea, nici nu vor avea probleme. Ironia face ca am spus public cu 6-7 luni in urma ca urmatorul val de probleme subprime va afecta asiguratorii, era logic daca intelegem cum gandesc jucatorii din pietele financiare”, ne-a declarat Doru Lionachescu.

Laureatul Premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz a estimat ca actuala criza financiara ar trebui sa fie mai putin grava decat cea din 1929, deoarece "azi avem instrumente" ca sa "evitam o Mare Criza".

Insa cat va mai dura criza creditelor care s-a declansat in august 2007, pe segmentul creditelor ipotecare cu grad mare de risc din SUA si a antrenat un "efect de domino" pe pietele financiare mondiale? “Imposibil de previzionat, dar nu poate fi o chestiune de doar citeva luni. E posibil sa dureze cativa ani, pentru ca nu asistam la o simpla criza financiara, cred ca vom fi martorii unei schimbari de paradigme financiare, cel putin in America, referitor la cum se calibreaza riscul, solvabilitatea minima a entitatilor financiare, comportamentul debitorului in situatii de criza, toate acestea vor trebui regandite, validate si apoi implementate in sistemul financiar – asa cum va arata el dupa acest cactaclism istoric”, afirma Doru Lionachescu.

Cu toate acestea, Lionachescu crede cu tarie in rezilienta, flexibilitatea si capacitatea de adaptare a sistemului economic american in general si isi manifesta convingerea ca acesta va iesi din criza mai puternic si mai sanatos decat era inainte de subprime.

“Din pacate, cred ca miscarile tectonice in domeniul asiguratorilor sunt abia la inceput, e un decalaj de peste un an fata de sectorul bancar. Mi-as dori de asemenea sa nu urmeze la rand sectorul fondurilor de pensii din pietele mature”, mai spune Lionachescu, unul dintre cei mai apreciati bancheri de investitii din Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri