1 / 5

Presiunea crizei financiare mondiale asupra monedei nationale

Deprecierea soc a leului din urma cu exact o luna, pana aproape de 4 lei/euro, i-a nelinistit pe sefii companiilor romanesti, indeosebi cei cu activitati de import, dar si pe romanii care au credite in euro, obligati sa suporte povara cresterii dobanzii.

Reactia companiilor si a populatiei la fluctuatii de curs este foarte sensibila, astfel incat este oportuna dezbaterea privind evolutia cursului valutar: Va reveni aproape de patru lei, se va duce in jos? Moneda nationala a inchis sedinta interbancara de ieri in jurul nivelului de la deschidere, ultimele transferuri realizandu-se la 3,7110 - 3,7145 lei/euro.

„Volatilitatea cursului dupa luna august 2007 a crescut semnificativ. Daca luam in considerare banda de variatie din aceasta perioada, la un trend de depreciere mediu pana la 3,8 lei/euro, pragul superior se situeaza la un nivel aproximativ de 4 lei/euro. Ca urmare, atingerea acestui nivel nu este exclusa, dar ne asteptam la acest lucru doar in cazul unor evenimente cu presiuni semnificative de depreciere asupra leului si pentru o perioada scurta de timp”, a declarat Rozalia Pal (foto), economist-sef in cadrul UniCredit Bank Romania.

Euro, aproape de 4 lei: Cine castiga si cine pierde?

Dimensiunea redusa a pietei valutare din Romania in comparatie cu celelalte piete emergente din regiune va supune cursul de schimb efectelor crizei financiare internationale in continuare, piata valutara autohtona ramanand expusa speculatiilor efectuate de marii jucatori internationali, sunt de parere specialistii.

In conditiile in care intrarile de capital strain indiferent de forma (investitii straine directe, investitii de portofoliu pe termen scurt pe piata de capital sau piata monetara, datorii externe) se tempereaza sau chiar se restrang, cursul valutar este puternic afectat.

„Deficitul de cont curent trebuie acoperit din aceste fonduri straine (investitii straine sau datorii externe) si, astfel, criza financiara cu scaderea lichiditatii si a apetitului de risc ne afecteaza semnificativ prin limitarea fondurilor orientate spre Romania, iar primul semnal de constrangere este transmis de piata prin deprecierea leului”, a adaugat Pal.

Desi specialistii nu asteapta socuri si mai puternice asupra cursului valutar, efectele crizei isi vor face totusi efectul simtit si in cazul Romaniei. „Efectul negativ va fi inevitabil in urmatoarea perioada si se va manifesta printr-o decelerare semnificativa atat a investitiilor, cat si a consumului”, a mai explicat Pal.

„Chiar daca vor mai exista momente de depreciere a leului, nu cred ca acesta va sta mult timp la niveluri apropiate de 4 lei/euro si va reveni in jurul cotatiei de 3,6, inclusiv ca urmare a ajutorului acordat de catre BNR”, a spus Florin Eugen Sinca, analist in cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR).

Unde vedeti moneda euro la sfarsitul acestui an? Discutati acest subiect pe Forumul Wall-Street.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri