3 / 5

Leul si Banca Centrala

Obiectivul ambitos de atingerea a tintei de inflatie pentru 2009 implica necesitatea mentinerii unei politici monetare restrictive in urmatoarele luni, iar dobanzile ridicate pot limita presiunile de depreciere a leului. „Dobanzile inalte prezinta insa riscuri la adresa cresterii economice din 2009, ce ar putea fi afectata inclusiv de recesiunea unor piete de desfacere pentru exporturile Romaniei”, a spus Pal.

„Daca leul va trece de 3,85 lei/euro sau chiar de 4lei/euro, atunci va avea un impact important asupra inflatiei, insa o eventuala depreciere a leului va usura capacitatea noastra de export, cu toate ca exporturile vor continua pe actualul trend de incetinire”, a spus Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania.

Unul dintre scopurile politicii monetare este temperarea inflatiei si atingerea tintei stabilite prin strategia de tintire directa a inflatiei. In vederea atingerii acestui obiectiv, Banca Centrala a luat masuri de intarire a conditiilor de creditare in vederea decelerarii excesului de cerere, iar contextul de pe pietele internationale va aduce efecte care vin in „ajutorul” planului BNR, care consta in scaderea avansului creditarii si implicit a temeperarii cererii, sunt de parere specialistii.

„Interventia BNR era necesara, in opinia mea, inca de la 3,85 lei/euro (desi BNR-ul a intervenit mai tarziu) pentru ca expunerea populatiei, dar si a companiilor prin creditele in valuta contractate in Romania este in crestere. Pentru viitor ramane de vazut cat vor continua aceste tendinte de depreciere, daca leul se va deprecia, BNR va interveni din nou, interventie care se va concretizata prin cresterea dobanzilor interbancare, care se vor transmite si in relatia bancilor cu clientii”, a mai spus Chidesciuc.

„Masurile luate de BNR s-au dovedit a fi bune pana acum in actualele conditii de piata, insa pe de alta parte mesajele optimiste din ultima vreme nu sunt sustinute economic. Vor fi probleme si la noi ca si in celelalte state din UE. Vom asista la probleme in economie si in sectorul financiar-bancar mai mult decat spune BNR acum, vor fi probleme de lichiditati la banci si de incredere in acestea”, a explicat Dragos Cabat (foto).

BNR a intrat in piata si a salvat leul dupa deprecierile suferite in ultima saptamana

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri