2 / 4

Pozitia FMI si a agentiilor de rating

In tot acest timp, reprezentantii Fondului Monetar International se asteapta ca Romania sa-si respecte angajamentele asumate la incheierea acordului de finantare externa, indiferent de formatiunea aflata la guvernare, a precizat Tonny Lybek, reprezentantul FMI, potrivit NewsIn.

"Avem un program cu Romania, nu cu un anumit guvern. Ne asteptam ca statul sa-si indeplineasca angajamentele indiferent de cine face parte din Executiv", a spus reprezentantul regional al FMI pentru Romania si Bulgaria, intrebat daca estimeaza ca exista riscuri mai mari ca Romania sa rateze tintele asumate in acordul cu FMI pentru finalul acestui an in urma caderii guvernului.

Totusi, ratingul de tara al Romaniei va fi pus sub noi presiuni de coborare daca situatia actuala se transforma intr-un blocaj politic, prin care guvernul sa nu-si poata indeplini programul de consolidare economica si fiscala, a explicat analistul Standard&Poor's Frank Gill, citat de NewsIn.

"Daca situatia politica actuala se transforma intr-un blocaj politic, prin care Guvernul nu-si poate indeplini programul de consolidare economica si fiscala, iar situatia finantelor publice se inrautateste, ratingurile atribuite Romaniei vor fi puse sub noi presiuni de coborare", a spus Frank Gill.

Marile agentii de rating S&P si Fitch au coborat, in toamna anului trecut, calificativul Romaniei la nivel speculativ (junk), in timp ce Moody's este singura din cele trei mari agentii de evaluare financiara care mai acorda Romaniei rating investitional.

Marele risc al caderii guvernului, bugetul pe 2010

Noul guvern trebuie sa urgenteze discutiile cu sindicatele pentru un acord privind reducerea ponderii cheltuielilor salariale in PIB de la 9,2% la 8,7% in buget de stat pe 2010, care este o conditie pentru acordarea celei de-a treia transe de la FMI, a declarat liderul Cartel Alfa.

"Cel mai mare risc, odata cu caderea noului Guvern, este ca Romania sa nu mai primeasca in luna decembrie cea de-a treia transa din acordul cu FMI. Exista o clauza in acordul cu Fondul care stipuleaza clar ca pana in luna decembrie trebuie sa se regaseasca in bugetul de stat pe 2010 prevederile prin care se reduc cheltuielile salariale ca pondere in PIB de la 9,2% la 8,7%. Fondul Monetar International nu va acorda cea de-a treia transa Romaniei daca nu se respecta aceasta clauza", a afirmat presedintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu.

Liderul sindical sustine ca Legea pensiilor nu reprezinta un risc pentru rupereea acordului cu FMI si adauga ca aceasta varianta, sustinuta in ultimul timp de premierul Emil Boc, reprezinta doar o dezinformare a publicului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri