3 / 4

Problema “garantarii inflatiei”

Propunerea de garantare a randamentelor fondurilor de pensii private peste nivelul inflatiei este unul din factorii care pun presiune pe industria pensiilor private. La aceasta data, doua propuneri sunt trimise Parlamentului, care a respins de mai multe ori anterior idei similare.

O asemenea masura nu poate fi aplicabila in Romania, nu numai pentru ca piata finanicara nu pune la dispozitie instrumentele financiare necesare, dar pentru ca o asemenea masura este tipica unui sistem de tipul DB (beneficii definite) si nu a unuia DC (contibutii definite) cum este cel romanesc, spun specialistii.

“Exista unele tari in care fondurilor de pensii li se cer garantii de performanta investitionala – de cele mai multe ori sunt garantii relative, asa cum este cazul si in Romania. Eu insa nu am cunostinta in acest moment despre vreun sistem de pensii private de tip DC care sa solicite administratorilor garantii legate de inflatie”, a declarat Ross Jones (foto), presedintele IOPS (International Organisation of Pension Supervisors), organizatia internationala a supraveghetorilor din domeniul pensiilor private.

Ross Jones se afla la Bucuresti la invitatia CSSPP, delegatia IOPS pe care o conduce Jones fiind angajata intr-un schimb de experienta, training si workshop cu autoritatea de supraveghere a pensiilor private din Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri