3 / 5

Ce nu recunoaste guvernul despre pilonul II?

Asociatia a explicat inca o data de ce este necesar un sistem multipilon de pensii, cum este cel romanesc, subliniind ca astfel de masuri apar datorita nerecunoasterii realizarilor de pana la aceasta data a fondurilor.

„Pilonul II de pensii private obligatorii este singurul capitol de cheltuieli al bugetului consolidat, unde se poate urmari eficienta „cheltuirii” banilor. Astfel, dupa 24 de luni de virament in pilonul II, statul a transferat fondurilor de pensii contributii brute totale de 2,63 miliarde de lei”, a mai spus Andanut.

In acelasi timp, activele nete administrate de fonduri au ajuns la 3,14 miliarde de lei, iar profitul net pentru participanti este de 511 milioane de lei.

Totodata, pentru jumatate din populatia lucratoare, pensiile private obligatorii sunt singura diferenta dintre saracie extrema si un nivel de trai relativ decent la pensie, in conditiile in care 50% din familiile de romani nu economisesc absolut deloc si nici nu au rezerve financiare, potrivit unui studiu al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) din septembrie 2009.

„Romanul „mediu” nu isi poate permite sa economiseasca intrucat cheltuielile lunare depasesc veniturile lunare. De aceea, orice atac la pilonul II este unul la siguranta financiara la batranete a actualei generatii de salariati”, a explicat Andanut, citand un studiu al Institutului National de Statistica (INS) din aprilie 2009.

Dar chiar si asa, a atentionat Andanut, sistemul nu a fost lipsit de presiuni politice si ale sindicatelor. „Pilonul II este constant atacat de sindicate, care au incercat sa intre in business si sa il controleze, dar au esuat. Este vorba despre un conflict de interese demonstrate de incursiunea in piata a Cartel Alfa si UGIR-1903 in 2007, cand au obtinut o cota de piata de 0,02% pe pilonul II”, a mentionat Andanut.

Atacuri frecvente au venit din partea sindicatelor in vederea inghetareii si /sau taierii contributiilor (reusita in 2009, incercata din nou chiar in prezent), introducerea garantiei lunare la inflatie (5 initiative impinse in Parlament in ultimii 3 ani).

Apoi, sustenabilitatea si adecvarea pilonului II sunt vitale pentru o pensie privata la un nivel decent in viitor. Studiile independente, citate de APAPR arata ca o contributie cu 1 punct procentual mai mica, pe o durata de cotizare de 30 de ani, duce la o pensie cu pana la 30% mai mica.

Totodata, activele fondurilor de pensiile private reprezinta 80%-120% din produsul intern brut (PIB) in toate statele dezvoltate si 12% in medie in statele Europei Centrale si de Est, in timp ce in Romania acestea au o pondere sub 1% in PIB, „ceea ce reprezinta un indicator de dezvoltare si „civilizatie” in materie de pensii”, a mai comentat presedintele APAPR.

Si nu in ultimul rand, Crinu Andanut a mentionat ca pilonul II este poate singura reforma care a functionat in Romania ultimilor ani. „Dupa doi ani, fondurile de pensii obligatorii au un randament mediu anual de peste 18%, mult peste inflatia de circa 5% din perioada de referinta si in plus niciuna dintre temrile si riscurile invocate la startul sistemului nu s-au materializat”, a adaugat oficialul Asociatiei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri