7 / 8

Exemple de urmat: Polonia si privatizarile pe WSE

In 2010, statul polonez a obtinut peste 6 miliarde de euro numai din listarile facute, in timp ce statul roman a listat pana acum doar Transgaz si Transelectrica, de unde a obtinut in jur de 100 milioane de euro. [Secretele dezvoltarii Bursei din Varsovia]

Numai pe piata New Connect, bursa poloneza face rulaje de 3 milioane de euro pe zi, o cifra apropiata de rulajul mediu zilnic de pe piata romaneasca de capital.

"Privatizarile prin Bursa si suportul guvernului au fost foarte importante pentru dezvoltarea bursei din Polonia. Ministerul privatizeaza, iar investitorii creeaza oferta pentru aceste actiuni. Fiecare privatizare aduce in piata cateva mii de noi investitori, care sunt multumiti de randamentele facute in oferta si intra cu mai multi bani in piata", a explicat Robert Kwiatkowski, director de dezvoltare la Bursa din Varsovia.

Listarea asiguratorului PZU SA din aceasta primavara a adus 1,4 miliarde euro pentru bursa si 140.000 de clienti noi.

Conform unei analize RCI din primavara, in ianuarie 2010 companiile listate de statul polonez pe bursa reprezentau 85% din capitalizarea totala. La bursa din Viena, companiile privatizate aveau 45% din total in timp ce la Bucuresti ponderea acestor emitenti era de doar 8%.

Intre 1998 si 2008, Polonia a incasat 11,4 miliarde de dolari din oferte publice ale companiilor pe bursa, in timp ce statul austriac a incasat 9,3 miliarde de dolari, aproape jumatate din banii incasati in urma privatizarii companiilor controlate.

Participatiile statului la principalele 24 de companii pe care le detine sau la care are pachete minoritare valoreaza 41,2 miliarde lei, cea mai mare suma provenind din sectorul energiei, unde sunt trecute 8 companii.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri