2 / 4

Dezvoltatorii isi regandesc strategiile pentru 2009

In ceea ce priveste evolutia pietei, Lloyd afirma ca Romania mai are inca un drum lung de parcurs pentru a avea toate instrumentele necesare unei piete a secolului 21. Aproape toate clasele de active trebuie dezvoltate si, in acelasi timp, modalitatile de petrecere a timpului liber si facilitatile de divertisment oferite de proiectele lansate sunt inca la inceput.

“Banuiesc ca acestea vor veni odata cu urmatoarea perioada de crestere a pietei. Factorul cheie este ca acum consumatorul are de unde alege si poate decide ce tip de proprietate sa isi cumpere cu banii pe care ii detine. Asta inseamna ca piata imobiliara a devenit o adevarata piata functionala”, enunta fostul sef al Proiectului Baneasa.

Pentru anul viitor, Lloyd spune ca dezvoltatorii isi vor regandi cu siguranta strategia de dezvoltare, intrucat lipsa finantarilor ii va forta sa intre in tranzactii cu un capital privat mai mare si multi dintre ei vor ezita acest lucru, din cauza perspectivelor economie.

“Multe proiecte vor fi puse la naftalina. Vor fi cateva banci care vor incerca sa recupereze numerar si vor forta dezvoltatorii sa isi creasca marjele de capital. Acest lucru va duce la cresterea numarului de vanzari «distressed» (n.r.: cand vanzatori se afla in situatii defavorabile)”, ne-a mai spus Michael Lloyd.

Lloyd crede ca piata terenurilor se va bloca in viitorul apropiat si am putea vedea chiar scaderi de preturi pe acest segment, pe masura ce speculantii vor fi nevoiti sa reduca preturile pentru a putea vinde in continuare.

“Proiectele de tip prime (n.r.: din zone centrale si de o calitate superioara) vor continua sa se inchirieze la fel ca si pana acum, intrucat oferta de spatii prime este foarte mica, insa piata proiectelor de tip secundar si tertiar va avea cu siguranta de suferit”, a declarat Lloyd.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri