2 / 4

"Fara creditare, bancile se impusca singure in picior"

In contextul in care bancile au limitat creditarea ipotecara, iar cumparatorii au adoptat o atitudine de asteptare, multi dezvoltatori au recurs la asa-numitele „rate la dezvoltator”, pe o perioada de aproximativ patru ani, in speranta ca, intre timp, bancile vor relua creditarea iar increderea cumparatorilor in piata rezidentiala va reveni.

David Flusberg (foto), co-fondator si presendinte al companiei de dezvoltare imobiliara Adama Holding, este de parere ca prima jumatate a lui 2009 a fost cea mai grea perioada, insa acum lucrurile incep sa-si revina, iar bancile vor relua creditarea, acest lucru fiind si in avantajul lor.

„Finantarea este cheia, iar bancile se impusca singure in picior daca nu reiau curand creditarea intr-un ritm agresiv. In caz contrar, dezvoltatorii nu isi vor mai putea continua proiectele si este posibil ca bancile sa intre in posesia acestor apartamente pe care astazi refuza sa le crediteze”, a afirmat seful Adama.

Flusberg crede ca preturile pentru apartamentele noi ar trebui sa se situeze in jurul nivelului de 1.000 euro/mp, in cazul proiectelor bune. Proiectele in care preturile au ajuns la 2.000 euro/mp sunt cele unde vedem reduceri de pana la 50% si pot fi numite vanzari distressed (n.r.: vanzatori aflati in dificulatate) pentru ca dezvoltatorii au cumparat terenurile la preturi exagerate iar acum realizeaza ca nu mai pot vinde.

Presedintele Adama a declarat ca in prezent colaboreaza cu Bank Leumi Romania pentru a gasi impreuna o solutie de finantare pentru cumparatorii proiectelor pe care compania le are in dezvoltare.

Alin Alupei, Retail Manager in cadrul Bank Leumi, a explicat ca o solutie pe care o pot gasi bancile acum este sa acorde credite ipotecare celor care vor sa cumpere apartamente in proiecte pe care banca deja le-a finantat.

„Trebuie sa ne concentram pe clienti buni, pe proiecte si pe tranzactii bune. Astazi, bancile platesc pretul pentru indulgenta din trecut, insa lucrurile incep sa se imbunatateasca si credem ca, cel tarziu, la jumatatea anului viitor se va vedea o schimbare”, a afirmat reprezentantul Bank Leumi. Alupei a adaugat ca Bank Leumi a acordat credite ipotecare de doua milioane de euro in acest an, majoritatea catre clienti individuali.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri