4 / 5

Ce se intampla daca dezvoltatorul intra in faliment

In cazul in care livrarea unui proiect rezidential este intarziata nejustificat de mult sau dezvoltatorul refuza sa achite penalitatile mentionate in contract, cumparatorul poate recurge la plangerea formulata la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) sau la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului din judetul in raza caruia s-a incheiat contractul.

„Daca dezvoltatorul refuza in continuare sa execute constructia sau sa achite despagubirile, se poate intenta o actiune in justitie care sa aiba ca scop obligarea acestuia in acest sens. Solutia care se va pronunta de instanta de judecata va depinde in proportie covarsitoare de clauzele contractului incheiat intre parti”, ne-a exlicat Beatrice Onica Jarka (foto), partner in cadrul casei de avocatura Cunescu, Balaciu & Asociatii.

Mai mult, in cazul in care dezvoltatorul intra in procedura de faliment inainte de a plati despagubirile fata de clienti, atunci devin incidente dispozitiile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei. In cadrul acestei proceduri se urmareste achitarea tuturor datoriilor creditorilor, iar in situatia in care valorificarea bunurilor debitorului intrat in faliment nu acopera toate datoriile acestuia, situatia cea mai probabila - datoriile vor fi achitate proportional catre debitori.

„Este esentiala depunerea cererii de admitere a creantei in cadrul termenului fixat de instanta, depasirea acestui termen fiind sanctionata cu decaderea din acest drept, respectiv imposibilitatea obtinerii ulterioare a sumelor datorate de dezvoltatorul falit”, subliniaza Beatrice Onica Jarka.

Informatii privind starea de insolventa sau de faliment in care s-ar putea gasi un dezvoltator se pot obtine prin intermediul Buletinului Procedurilor de Insolventa si prin datele de la Registrul Comertului.

„Atragem atentia ca in afara unor despagubiri pentru intarziere ar putea interveni in caz de faliment si recuperarea avansului achitat. De regula, in majoritatea contractelor intrarea in faliment a unui contractant poate fi caz de rezolutiune a contractului. Rezolutiunea contractului presupune restituirea prestatiilor aferente contractului producand efecte inclusiv pentru trecut”, a incheiat avocatul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri