4 / 5

Scenarii pentru 2010

Cristian Ustinescu este de parere ca, din punct de vedere al volumul de tranzactii imobiliare, 2010 are sanse sa fie un an mai bun decat 2009, miza cazand in continuare pe proiectele finalizate, inchiriate de catre chiriasi puternici, care genereaza un venit sigur.

„Probabil ca tranzactiile pe care le-am inceput in 2009, dar s-au impotmolit din cauza retinerilor legate de finantare, se vor inchide in acest an. Sper ca in 2010 sa atingem un volum de investitii de aproximativ 500 milioane de euro”, spune consultantul DTZ Echinox.

Ce vor avea tranzactiile din 2009 si cele din 2010 in comun vor fi negocierile mai complexe, intrucat niciun investitor care va fi dispus sa cumpere o proprietate nu se va uita doar la veniturile posibile pe hartie si nici nu se va rezuma doar la yield-ul investitiei.

„In ultimii ani, pariul era pe comprimarea yield-ului, insa acum se vorbeste de veniturile pe care le poti obtine din proiectul pe care vrei sa-l cumperi, iar aceste venituri sunt tot mai mici si tot mai nesigure. Orice proprietar risca sa isi piarda chiriasii, indiferent ca vorbim de segmentul de birouri, industrial sau retail. Nimeni nu ia in calcul o crestere a chiriei pentru 2010 si mi-e greu sa cred ca se va gandi la asta in 2011”, afirma Cristian Ustinescu.

Astfel, daca in trecut proprietarii erau preocupati de cresteri ale chiriei sau cresteri ale gradului de ocupare, acum atentia lor s-a mutat pe imbunatatirea managementului. In ceea ce priveste tranzactiile viitoare, Ustinescu spune ca, la nivelul tarii, „batalia” va fi in continuare pe segmentul de retail, in timp ce in Bucuresti ar putea fi incheiate tranzactii pe segmentul spatiilor de birouri, industrial si mai putin retail.

„Orice proprietate are un pret, aceasta este o lectie invatata in 2009. Orice are un pret, inclusiv o cladire in Pipera, in ciuda accesului dificil si a tuturor problemelor ce tin de infrastructura”, a incheiat reprezentantul DTZ Echinox.








Inapoi la articol

Setari Cookie-uri