Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,45%, intr-o piata linistita si unde tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si Erste (EBS), precum si mai multe deal-uri au asigurat peste 80% din lichiditatea de peste 28 milioane lei, scrie Mediafax.
Aproape jumatate dintre actiunile companiilor listate la BVB sunt suspendate de la tranzactionare, majoritatea pentru intrunirea adunarilor generale ale actionarilor si pentru informarea investitorilor cu privire la deciziile luate in AGA.

Atentia investitorilor a fost axata doar pe cateva actiuni, acestea inregistrand volume mai ridicate de tranzactionare. La finalul sedintei, rulaje de peste 10.000 de lei au inregistrat doar 15 actiuni.

"Perioada actuala in care majoritatea companiilor au programate adunarile generale ale actionarilor este caracterizata in fiecare an de o stare de amorteala a pietei. Investitorii asteapta sa vada rezultatul evenimentelor, isi regandesc strategiile investitionale si adopta noi pozitii in functie de impactul informatiilor venite de la adunari. In aceste conditii, nu este de mirare ca piata a intrat intr-un con de umbra, iar daca luam in considerare si vacantele programate zilele acestea cu ocazia sarbatorii Pascale, nu cred ca ne putem astepta la o modificare substantiala a climatului", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,36%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, era cu 0,21% peste nivelul de vineri.

Evolutia indicelui BET-FI a fost sustinuta in principal de actiunile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 1,37%, la 0,74 lei. Cu titlurile societatii de investitii financiare au fost realizate transferuri in valoare cumulata de aproape 446.000 de lei.

Aceste titluri au urcat cu peste 4% in primele minute ale sedintei, dupa ce vineri au fost oprite de la transfer pentru intrunirea AGA, in care a fost aprobata distribuirea unor dividende in valoare cumulata de 108,1 milioane lei, respectiv un dividend brut de 0,134 lei/actiune. AGA a ales si un nou Consiliu al Reprezentantilor Actionarilor. Anul trecut, societatea a alocat un dividend brut de 0,081 lei, urmat de dividende suplimentare, in valoare bruta de 0,122 lei/actiune.

Raportat la cel mai recent pret al actiunilor SIF Muntenia la bursa, randamentul dividendului brut care va distribuit in acest an este de peste 18%.
Indicele extins BET-XT a incheiat ziua in crestere cu 0,37%, iar indicele extins BET-BK a ramas la nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si, Fondul Proprietatea, dar si titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Actiunile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,44% peste sedinta precedenta.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 28,1 milioane lei (6,4 milioane euro), valoare cu 7% sub rulajul de vineri, de 30,1 milioane lei (6,9 milioane euro). Peste 80% din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu actiuni Fondul Proprietatea (12,1 milioane lei, din care un deal de 2 milioane lei), Erste Bank (5,4 milioane lei), OMV Petrom (2,2 milioane lei, din care un deal de 723.000 de lei), precum si cateva tranzactii negociate cu titluri Transgaz (2 milioane lei), BRD (1,5 milioane lei).

Actiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,45%, la 0,663 lei, apropiindu-se in continuare de maximul istoric atins pe bursa in ziua listarii. Cotatia de luni este cu 1,78% sub maximul istoric din ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune. Cotatia de la finalul primei sedinte la BVB a fost de 0,6495 lei.

Titlurile Erste au crescut cu 0,49%, la 102,8 lei (23,8 euro), market makerii de la BVB mentinand pretul de la Bucuresti la un nivel apropiat de cel de la Viena, unde pretul a scazut cu 0,48%, la 24 euro.

Banca a anuntat, luni dimineata, inaintea deschiderii sedintei bursiere, rezultatele financiare consemnate in primul trimestru.

Profitul net inregistrat de Erste Bank dupa primele trei luni s-a situat la 176,2 milioane euro, fata de 346 milioane euro perioada similara din 2012, pe fondul unei reduceri a profitului operational cu circa 80 de milioane euro, desi costul riscului s-a diminuat cu aproape 180 de milioane euro.
Actiunile Transgaz (TGN) au scazut cu 2,03%, la 193 lei, dupa ce vineri au urcat cu 4,23% si au consemnat cel mai mare rulaj din ultimii aproape trei ani in ziua din care investitorii au inceput sa tranzactioneze titlurile cumparate in oferta prin care statul a vandut 15% din actiunile companiei.
Evolutia de luni a venit pe un rulaj de doar 434.000 de lei pe piata principala.

"Trebuie sa luam in considerare faptul ca in luna mai vor veni datele de inregistrare pentru marea majoritate companiilor de la BVB. Daca pana atunci vom vedea miscari haotice determinate de unele speculatii ale investitorilor, cu siguranta odata ce ne vom apropia de datele exdividend, volumele in piata se vor creste considerabil, iar preturile vor intra pe o traiectorie clara. Cel mai probabil, directia va fi in jos daca luam in considerare evolutia inregistrata de piata in aceasta perioada in anii anteriori, insa nu este exclus sa vedem si surprize", a afirmat brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de aproape 100.000 de lei, valoare cu 36% mai decat rulajul de vineri, de 157.000 de lei.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1%, linia fiind urmata si de pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu cel mult 0,6%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri