Bursa de la Bucuresti a scazut cu 1,3%, influentata de corectiile inregistrate luni de bursele externe, cand piata locala a fost inchisa, insa cei mai multi investitori au continuat sa absenteze de la tranzactionare, astfel ca lichiditatea nu a reusit sa depaseasca 18 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata locala a deschis ziua in scadere cu 1%, fiind influentata inca din primele de corectiile inregistrate luni de bursele externe, cand bursa din Romania a fost inchisa cu prilejul sarbatorii de Rusalii.

Cele mai multe actiuni au continuat sa fie transferate la preturi sub cele de vineri, insa la fel ca in precedentele sedinte volumele de tranzactionare au fost reduse in majoritatea cazurilor. Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat actiunile emise doar de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,27%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se situa cu 1,05% sub nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 1,22% sub nivelul de vineri. Titlurile celor cinci SIF-uri au inregistrat scaderi de 0,65% - 2,18%, iar actiunile Fondului Proprietatea au coborat cu 0,56%. Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au consemnat cea mai vizibila miscare din acest indice.

"Scaderile actiunilor SIF-urilor au fost determinate de decizia conducerii Erste de a returna statului austriac si investitorilor privati o parte din capitalul participativ si de a derula o majorare de capital social. Aceste operatiuni va conduce la o diminuare a valorii actiunilor Erste pe care le mai detin SIF-urile", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Indicele extins BET-XT a coborat cu 1,33%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 1,5% sub inchiderea sedintei precedente.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Market makerii pentru actiunile Erste au dus in jos pretul acestor titluri, aducand cotatia de la Bucuresti la un nivel apropiat celui de la Viena, unde actiunile au coborat luni cu 7,7%. Corectia de luni a fost determinata de un plan de majorare a capitalului cu 660 milioane de euro in trimestrul al treilea, pentru rascumpararea capitalului participativ de 1,76 miliarde euro primit in 2009 de la statul austriac si investitorii privati. Erste a modificat totodata prognoza privind profitul operational din acest an, anticipand scaderea indicatorului cu 5%.

La finalul sedintei de marti de la Bucuresti, actiunile Erste au fost cu 6,6% sub nivelul de vineri, fiind cotate la 93,5 lei (20,87 euro). In acelasi timp, pe piata de la Viena, care se inchide mai tarziu decat cea de la Bucuresti, pretul este in urcare cu 1,54%, la 20,4 euro.

Peste jumatate din lichiditatea pietei de la Bucuresti a fost asigurata de actiunile Fondului Proprietatea, de 9,3 milioane lei, din care un deal de 3,4 milioane lei. Pretul acestor titluri a scazut cu 0,56%, la 0,622 lei.

Rulajul de marti este cu 29% sub cel de vineri, de 25,1 milioane lei (5,5 milioane euro). Aproape jumatate din lichiditatea de vineri a fost asigurata de deal-uri cu actiunile Fondului Proprietatea (5,3 milioane lei), BRD (1,8 milioane lei), SIF Oltenia (1,3 milioane lei), SIF Moldova (1,2 milioane lei), Banca Transilvania (1,2 milioane lei) si Transgaz (864.000 lei).

"Statistic vorbind, in perioada de vara valorile tranzactionate sunt mult diminuate fata de media din restul anului. Cred ca IPO-ul (oferta publica initiala de vanzare de actiuni pentru listarea la bursa - n.r.) de la Nuclearelectrica va mai urni tranzactionarea si investoriii vor fi mai activi in acea perioada", a mai spus brokerul.

Potrivit sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitrascu, oferta Nuclearelectrica ar urma sa se deruleze in perioada 8-23 iulie si va avea un interval de pret de 11,2 lei/actiune - 15 lei/actiune. Astfel, oferta ar urma sa aiba o valoare de 300-350 milioane lei.

La ora 12:17 au fost inregistrate in sistemul BVB rezultatele ofertei publice prin care UniCredit Tiriac Bank a vandut obligatiuni de 550 milioane lei (121,6 milioane euro). Oferta s-a derulat in perioada 14 - 21 iunie.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 3,5 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de vineri, de 574.000 de lei. Peste 80% din lichiditatea de marti a fost asigurata de un deal cu 5,7% din actiunile Comcereal Vaslui (CCEV), firma controlata de omul de afaceri Adrian Porumboiu. Deal-ul a fost realizat pentru suma de 2,8 milioane lei.

Titlurile au fost transferate la pretul de 0,19 lei, cu 24% sub cotatia anvterioara, inregistrata pe 15 mai, de 0,25 lei/actiune.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,9%, sustinute de publicarea unor date peste asteptari privind unele sectoare din economia SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri