Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,45%, intr-o piata cu rulaje reduse si unde lichiditatea a fost sustinuta de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si deal-uri cu actiuni BRD (BRD), SIF Oltenia (SIF5), Transgaz (TGN).
Piata a crescut cu peste 0,3% in primele minute de tranzactionare, revenind pe verde dupa doua sedinte consecutive in care a scazut cumulat cu 0,8%. Totusi, spre mijlocul sedintei indicele general al BVB, BET-C, s-a intors in imediata apropiere a nivelului de la finalul zilei precedente, pentru ca in jurul orei 15:00 sa revina usor pe verde.

Punctul maxim de crestere a fost atins in jurul orei 16:00, cand indicele general al BVB, BET-C, a fost cu 0,6% peste ziua anterioara. La acelasi moment, pietele vest-europene erau in urcare cu pana la 3%.

La fel ca in precedentele zile, volumele de tranzactionare au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni, astfel ca rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 10 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Din pacate, bursa de la Bucuresti pare rupta din alta lume. Cand alte burse atingeau maxime dupa maxime, noi de abia ne miscam, atat din punct de vedere al volumelor, cat si al preturilor. Probabil ca la aceasta stare au conlucrat mai multi factori, incepand cu slaba cultura financiara a populatiei, slabiciunile brokerilor si terminand cu dezinteresul politicienilor. Sa speram ca listarile anuntate de stat vor reusi sa scoata bursa din aceasta stare de letargie odata cu atentia acordata de politicieni pietei de capital, iar prin aceste listari BVB va reusi sa capteze atentia investitorilor atat autohtoni, cat si straini, si astfel sa vedem volumele sperate de conducerea si actionarii Bursei, cat si de brokeri", a declarat pentru Mediafax directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (6,6 milioane lei), Banca Transilvania (1,6 milioane lei) si cateva deal-uri cu titlurile BRD (2,4 milioane lei), SIF Oltenia (1,8 milioane lei), Transgaz (1,5 milioane lei) si OMV Petrom (709.000 de lei) au ridicat rulajul pietei la 17,9 milioane lei (4 milioane euro). Lichiditatea este cu 44% peste cea de miercuri, de 12,4 milioane lei (2,8 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,28%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,27%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,64% peste nivelul de miercuri.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,31%, in timp ce indicele extins BET-BK a incheiat ziua in stagnare.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Transgaz au incheiat ziua in crestere cu 0,83%, fiind cotate la 182 lei, iar operatiunile au cumulat 362.000 de lei.

Evolutia acestor titluri a venit dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat cresterea tarifului mediu pentru transportul gazelor naturale cu 17,4%, la 11,2 lei/MWh. Astfel, veniturile companiei estimate pentru perioada 1 iulie 2013 - 30 iunie 2014 ar urma sa fie de 1,33 miliarde lei.

Actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au scazut cu 0,73%, la 18,96 lei, dupa ce in precedentele doua zile au urcat cumulat cu aproape 5%, in urma desemnarii fostului presedinte si director general al bursei de la Varsovia Ludwik Sobolewski pentru functia de director general al BVB.

"Experienta lui Ludwik Sobolewski in dezvoltarea pietei de capital din Polonia poate ajuta la dezvoltarea BVB. Daca va fi ajutat de factorii politici, la fel cum a fost ajutat de politicienii din Polonia, cu siguranta ca BVB poate deveni un punct de reper pe harta investitorilor, avand in vedere privatizarile companiilor de stat anuntate. Polonia se pregateste de nationalizarea fondurilor de pensii, ceea ce ar putea determina o plecare a unor investitori, iar Romania ar putea fi urmatoarea lor tinta, insa doar daca va avea ce sa le ofere acestora", a mai spus brokerul.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 2,8%. Pietele au urcat cu pana la 1,1% in prima parte a zilei, iar in a doua parte a sedintei cresterea a ajuns la 3,1%, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a afirmat ca pentru o perioada prelungita BCE va pastra dobanzile la nivelurile reduse din prezent sau poate chiar le va mai reduce.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri