Transilvania Leasing (TSLA) a intrat joi la tranzactionare pe sistemul ATS al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), societatea din Brasov fiind prima companie de profil din piata de capital romaneasca. Sefii Transilvania Leasing spun ca intr-un an de zile vor sa lanseze o oferta de obligatiuni de cel putin 10 mil. euro, dupa care urmeaza transferul in piata principala.
Transilvania Leasing este a doua companie romaneasca listata pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS) al BVB, dupa societatea de servicii Pro Vorbas (PVBS).

“Pe termen scurt, intr-un an, vrem sa lansam o oferta de obligatiuni pentru ca acesta este motivul pentru care am venit pe bursa - sa atragem finantare. Vorbim de o oferta de zeci de milioane euro… de ce cel putin 10 milioane de euro de exemplu. Pe termen lung, in 2-3 ani, vom face si majorare de capital si vom lansa un IPO in piata principala a BVB”, a declarat Ioan Manea, directorul general al companiei.

Intrebat despre motivele pentru care oferta publica initiala nu este lansata mai rapid, Manea a mentionat ca actualele conditii din piata nu sunt favorabile. “Asteptam o cerere mai mare din partea investitorilor pentru actiuni in general. Cred ca multe companii private romanesti care se gandesc la listare sunt momentan in aceeasi situatie”.

Acesta mentioneaza ca dupa IPO, free-float-ul (actiunile liber tranzactionate) societatii ar urma sa ajunga la circa 20%. In prezent Transilvania Leasing are un free-float de aproape 11%, principalii actiunari fiind SIF Transilvania (SIF3), cu o detinere de 64,3%, si SIF Muntenia (SIF4), cu un pachet de 24,7%.

“Exista interes din partea unor actionari sa vanda actiuni si din partea unor investitori sa cumpere, insa este prea devreme sa vorbim despre viitoarele tranzactii”, spune Manea.

Compania evaluata la aproape 13 mil. euro in prima zi pe Bursa


In prima zi de tranzactionare pe sistemul ATS al BVB, actiunile Transilvania Leasing au inchis la un pret de 0,11 lei, compania de asigurari fiind astfel evaluata la 56,7 mil. lei (aproape 13 mil. euro). Lichiditatea a fost insa extrem de redusa, cu greu depasind 1.000 de lei.

Anterior listarii de joi, SIF Transilvania evalua o actiunie TSLA in propriul portofoliu la 0,1099 lei, in vreme ce evaluarea SIF Muntenia era ceva mai pesimista - 0,0824 lei/actiune.

Transilvania Leasing are un capital de 51,5 mil. lei (11,7 mil. euro) si un portofoliu de credite de aproape 53 mil. lei (12 mil. euro), in crestere cu 3,1% in 2012 fata de 2011.

Societatea a facut profit in fiecare din ultimii trei ani, cele mai bune rezultate fiind inregistrate in 2011 cand castigul net a ajuns la 2,47 mil. lei. Anul trecut profitul net a scazut cu 24%, pana la 1,87 mil. lei.

Profitul net estimat pentru acest an este de 1,8 milioane lei, in conditiile scaderii veniturilor cu aproape 10%, la 16,6 milioane lei, si a unor cheltuieli de 14,4 milioane lei, cu aproape 11% sub cele din 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri