Bursa de la Bucuresti a crescut cu 1,28%, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au avansat cu 1,51% si au ajuns in imediata apropiere a maximului istoric atins in ziua listarii, evolutia determinandu-i pe investitori sa fie mai activi la tranzactionare, scrie Mediafax.
In prima parte a sedintei actiunile Fondului Proprietatea au fost tranzactionate la preturi foarte usor peste ultima cotatie de luni, iar dupa ora 13:00, in piata au fost plasate mai multe ordine de cumparare, care au ridicat pretul pana la 0,673 lei. Acest nivel nu a mai fost atins din 12 aprilie si este foarte apropiat de maximul istoric din ziua listarii, in 25 ianuarie 2011, cand unele tranzactii au fost efectuate la 0,675 lei/titlu.

La inchiderea sedintei de marti, actiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,672 lei, pret cu 1,51% peste inchiderea de luni si, totodata, cu numai 0,44% sub maximul istoric atins in ziua listarii, de 0,675 lei/titlu. Pretul de la finalul primei sedinte a actiunilor FP la bursa a fost de 0,6495 lei.

"Pe masura ce actiunile Fondului Proprietatea au tins spre nivelul maxim istoric s-a constat o crestere sensibila a volumelor tranzactionate. Programul de listari anuntat de statul roman, evolutia favorabila a pietelor externe si, in mod particular, derularea programului de rascumparare sunt elementele care au potentat evolutia acestor titluri", a declarat Mihai Chisu, broker la Swiss Capital.

Investitorii au realizat 343 de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea, in valoare cumulata de 10,8 milioane lei (2,4 milioane euro). Majoritatea tranzactiilor au avut volume reduse de titluri, iar valoarea medie a unei operatiuni a fost de 31.500 de lei.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost in crestere cu 1,14%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 1,28% peste nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,75%. Actiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,51%, in timp ce titlurile SIF Banat-Crisana au scazut cu 0,39%, iar actiunile celorlalte patru SIF-uri au inregistrat cresteri de 0,19% - 1,09%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,92%, in timp ce indicele extins BET-BK a urcat cu 0,9%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Alaturi de actiunile Fondului Proprietatea, piata romaneasca de capital a inregistrat evolutii pozitive pentru titlurile BRD si Banca Transilvania. Piata a apreciat rezultatele semestriale publicate de aceste banci, rezultate ce ilustreaza prin dinamica lor o imbunatatire a profiturilor si a asteptarilor viitoare. Nu in ultimul rand, scaderea dobanzii de politica monetara a BNR la 4,5% pe an a declansat un val suplimentar de interes pentru plasamentele prin interemediul pietei de capital. Pe masura ce dobanzile bancare vor scadea, piata de capital romaneasca va deveni mai atractiva prin prisma randamentelor posibil a fi obtinute de catre investitori", a mai spus Chisu.

Titlurile Bancii Transilvania si BRD au crescut cu 0,45% si, respectiv, cu 0,61%. Cele doua actiuni au inregistrat rulaje apropiate, de 1,5 milioane lei si, respectiv, de 1,2 milioane lei.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 30 milioane lei (6,8 milioane euro), suma cu doua treimi peste rulajul de luni, de 18,1 milioane lei (4,1 milioane euro). Doua treimi din lichiditatea pietei au reprezentat transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (10,8 milioane lei) si Erste (5,2 milioane lei), precum si deal-uri cu titluri OMV Petrom (2,1 milioane lei) si BRD (1,6 milioane lei).

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai inregistrat actiunile SIF Banat-Crisana (1,7 milioane lei), SIF Transilvania (1,1 milioane lei) si OMV Petrom (1 milion de lei).

Actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au urcat cu 7,39%, la 21,8 lei, desi compania a nu a facut publica nicio informatie care ar fi putut determina aceasta evolutie.

Totusi, evolutia a venit pe cel mai mare rulaj din ultimele cinci luni, operatiunile cumuland 829.000 de lei.

Pe segmentul destinat obligatiunilor a fost transferat un pachet de titluri emise de UniCredit Tiriac, pentru 10,3 milioane lei (2,3 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 180.000 de lei, fata de 66.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Londra si Frankfurt erau in scadere nesemnificativa, cu pana la 0,1%, iar piata de la Paris era in crestere cu 0,1%. In acelasi timp, majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu pana la 1,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri