Fondul Proprietatea (FP) este in prezent prea mare pentru a putea fi administrat eficient raportat la marimea pietei romanesti, spune managerul FP, Greg Konieczny, intr-un interviu acordat wall-street.ro. Polonezul care conduce Fondul in valoare de 2,4 miliarde euro vorbeste despre viitorul FP in urmatorii ani, mai ales in conditiile in care vanzarea unor companii mari din portofoliu sunt asteptate sa continue.

WALL-STREET.RO: Trei ani de cand Fondul Proprietatea este listat pe Bursa. Care sunt principalele realizari si ce va reprosati in aceasta perioada?

Greg Konieczkny: Cand vine vorba de regrete, vreau doar sa spune ca nu ne-am gandit niciodata cat de dificila era situatia la Fondul Proprietatea cand am inceput. A fost surpriza negativa care ne-a facut sa ne implicam si mai mult in cadrul Fondului pentru a ne asigura ca putem sa indeplinim asteptarile.

Realizarile sunt evidente daca ne uitam la pretul actiunilor si distributiile de capital pe care le-am facut catre actionari in acesti ani.

La capitolul nerealizari pot spune ca imi pare rau ca nu am putut sa facem pana acum listarea secundara pe o bursa externa. In prezent vorbim cu bancile de investitii si in martie ar trebui sa fim gata sa facem un anunt in aceasta privinta.

Tot aud aceste discutii cum ca GDR-urile sunt o greseala, ca a fost o greseala sa se vanda Romgaz prin intermediul lor… adevarul este ca fara GDR-uri era foarte probabil ca pretul ofertei sa fi fost mult mai mic.

Cred ca va fi o miscare buna atat pentru fond cat si pentru piata de capital romaneasca. Tot aud aceste discutii cum ca GDR-urile (n.red. certificate globale de depozit) sunt o greseala, ca a fost o greseala sa se vanda Romgaz prin intermediul lor… adevarul este ca fara GDR-uri era foarte probabil ca pretul ofertei Romgaz sa fi fost mult mai mic.

De asemenea GDR-urile au contat si pentru atragerea investitorilor straini in Romania. Crede-ma ca stiu cat de greu este sa convingi investitori sa intre pe noi piete, sau sa isi plaseze banii in noi companii. Este mult mai usor acum sa convingi investitorii straini care au subscris in Romgaz prin aceste certificate sa vina in Romania, decat daca ai fi incercat sa ii convingi direct, daca GDR-urile nu ar fi existat.

WS: Asadar sustineti in continuare o listare duala, de exemplu pentru Hidroelectrica, chiar si dupa ce ati vazut interesul urias al investitorilor romani pentru oferta Romgaz?

Greg Konieczkny: Da, sustin puternic listarile duale in cazul companiilor mari. Fiecare oferta trebuie facuta in asa fel incat nivelul de cerere sa fie maximizat, si, implicit, pretul sa fie maximizat. Si mai este un lucru care trebuie spus despre listarea Romgaz pe care foarte multi il uita: implicand in acest IPO banci cu renume mondial si investitori de talie internationala, compania va fi inclusa de aceste mari banci in rapoartele de analiza. Includerea Romgaz in rapoartele de analiza inseamna ca societatea va deveni mult mai vizibila la nivel global, iar investitorii straini vor avea un motiv in plus sa fie interesati de Romania.

WS: Revenind la intrebarea initiala, totusi ce va reprosati in acesti ultimi trei ani? Amanarea listarii duale a FP poate fi pusa in spatele CNVM/ASF…

Greg Konieczkny: Pana la urma noi am promis listarea duala si nu am reusit sa ne tinem de aceasta promisiune. Am facut si greseli insa nu cred ca a fost ceva palpabil sau major.

WS: Poate faptul ca nu ati reusit sa aduceti pretul actiunilor Fondul Proprietatea la nivelul de 1 leu, valoare la care au fost despagubiti fostii proprietari din regimul comunist?

Greg Konieczkny: Da, dar adevarul este ca daca luam in considerare si dividendele distribuite, valoarea actiunii Fondul Proprietatea a depasit 1 leu. Tot ce am facut si tot ce facem are in final un singur obiectiv: acela de a creste valoarea actiunilor.

Legat de vanzari, vom continua sa facem ce am facut si pana acum. (...) Ca sa finantam aceste programe de rascumparare, in mod evident trebuie sa si vindem actiuni din portofoliu, asa ca pregatim in mod activ noi tranzactii.

WS: 2013 a fost un an dificil pentru Templeton in conditiile in care ati avut de infruntat o presiune mult mai mare din partea actionarilor. Elliott Associates (principalul actionar al Fondul Proprietatea) va cere acum sa reduceti discountul actiunilor fata de VAN la 15%. Veti continua sa vindeti cele mai importante companii din portofoliu pana veti indeplini aceasta tinta?

Greg Konieczkny: Nu cred ca din punct de vedere al presiunii din partea actionarilor, 2013 ar fi fost diferit fata de anii anteriori. Eu unul nu am vazut o diferenta; presiunea a fost mereu mare. Legat de vanzari, vom continua sa facem ce am facut si pana acum. Daca decidem sa vindem ceva scopul final va fi acela de a creste valoarea FP pentru actionari.

WS: Asadar drumul catre acel 15% va fi presarat cu vanzari de active si noi programe de rascumparare?

Greg Konieczkny: Problema se pune astfel: in ultimii 2 ani nu am facut investitii noi si asta pentru ca discountul fata de VAN era prea mare pentru a justifica plasamente. Am preferat sa facem buy-back deoarece era varianta simpla si sigura pentru reducerea discountului.

Vom continua sa facem rascumparari de actiuni. Ca sa finantam aceste programe, in mod evident trebuie sa si vindem actiuni din portofoliu, asa ca pregatim in mod activ noi tranzactii.

Viitoarele oferte de rascumparare, blocate pana ASF nu aproba anularea actiunilor cumparate anterior de Fondul Proprietatea

WS: Cum veti putea desfasura noi programe de rascumparare, din moment acestea sunt in prezent blocate de faptul ca ASF nu isi da ok-ul pentru anularea actiunilor achizitionate in programele de buy-back anterioare?

Greg Konieczkny: Momentam avem in trezorerie 10% din propriile actiuni, adica limita maxima legala. Ca sa facem loc pentru alte actiuni rascumparare, trebuie sa anulam titlurile pe care le avem in prezent. ASF nu refuza sa le anuleze, dar amana procedura de cateva luni. Nu ni s-a spus ca ar fi vreo problema majora; pur si simplu la fiecare 30 de zile ni se mai cere un document in plus.Este o situatie nefericita dar speram ca in februarie lucrurile se vor rezolva.

WS: Trei ani de la listarea Fondului Proprietatea, va mai exista fondul peste alti trei ani daca vanzarile de active continua?

Citeste si:

    Greg Konieczkny: Da, cat timp noi suntem administratori, Fondul va exista. Sigur, s-ar putea sa fie mai mic decat in prezent…

    Marimea Fondului probabil se va reduce. Ce spun acum s-ar putea sa sune ca o nebunie venind de la managerul FP, insa Fondul este prea mare pentru a putea fi administrat eficient raportat la marimea pietei romanesti

    WS: In ce sens mai mic? O capitalizare mai mica, un portofoliu mai mic ?

    Greg Konieczkny: Marimea Fondului probabil se va reduce. Ce spun acum s-ar putea sa sune ca o nebunie venind de la managerul FP, insa Fondul este prea mare pentru a putea fi administrat eficient raportat la marimea pietei romanesti. Cat de mult va trebui sa se micsoreze fondul? Depinde de cat de repede piata de capital locala se va dezvolta, mai ales in contextul in care principalii actori din piata incearca acum sa elimine aceste bariere pe care investitorii straini le au de infruntat inainte de a veni in Romania.

    In lume exista multe fonduri inchise de investitii listate care opereaza. Nu vad de ce in 3-4 ani nu ar exista un loc in piata romaneasca pentru un astfel de fond.

    WS: Vom vedea noi investitii facute de Fondul Proprietatea dupa ce atingeti tinta de 15%?

    Greg Konieczkny: Tinta de 15% nu e neaparat tinta mea, este tinta aprobata de actionari, asta nu inseamna ca eu nu am o tinta mai ambitioasa.

    WS: Totusi, este un obiectiv realizabil? Mark Mobius spunea anul trecut ca nu este realistic ca un actionar sa ii ceara managerului de fond un anumit pret al actiunii la o anumita data.

    Greg Konieczkny: Sunt de acord ca niciun administrator de fond nu poate garanta un pret, altfel am vorbi de o schema Ponzi, precum FNI. Tot ce putem sa facem este sa incercam sa imbunatatim valoarea actiunilor. Actionarii pot stabili orice obiective si tinte cred, insa este o dorinta, nimic mai mult.

    Scaderea dobanzilor bancare a devenit foarte vizibila. Sfatul meu (pentru cei care cauta randamente mai mari) ar fi sa mearga spre fondurile mutuale. Nu as elimina complet depozitele. 10-20% din economii in depozite bancare pentru cheltuieli curente mi se pare in continuare o varianta buna.

    WS: Avand in vedere prabusirea dobanzilor pe care bancile le ofera la depozite, in ce v-ati investi economiile in momentul de fata?

    Greg Konieczkny: Intr-adevar scaderea dobanzilor a devenit foarte vizibila. Ce se intampla acum in Romania este ceva natural, care s-a intamplat si in Polonia: in lipsa randamentelor bancare oamenii incearca sa caute alternative de investitii.

    Cea mai evidenta alternativa este reprezentata de actiuni. Este cea mai simpla metoda de investitie din punct de vedere al lichiditatii si al accesului la sumele investite. Metoda investitiei depinde de la persoana la persoana. Unii s-ar putea sa vrea sa investeasca direct, dar sfatul meu ar fi sa mearga spre fondurile mutuale.

    Nu as elimina complet depozitele. Un procent de 10-20% din economii in depozite bancare pentru cheltuieli curente mi se pare in continuare o varianta buna.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Ionut Sisu
    Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



    Setari Cookie-uri