Pesimismul domina bugetele celor mai importante companii de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in acest an, doar cinci din cele 13 societati luate in calcul estimand un profit in crestere sau o revenire pe profit in 2014.

Au fost luate in calcul companiile din indicele BET (cele mai lichide zece de pe Bursa) si cele cinci societati de investitii financiare (SIF). Romgaz si Transgaz nu au publicat proiectele de buget pe 2014.

Toate cele trei companii din sectorul energetic care si-au publicat pana acum bugetele pe 2014 anticipeaza scaderea profitabilitatii, capul de afis fiind tinut de Petrom (SNP). Pentru prima data din 2008 si pana in prezent, producatorul petrolier ar putea sa inregistreze o scadere a profitului net. Petrom anticipeaza un profit de 3,93 mld. lei in acest an, cu 18,6% mai putin decat cel de 4,83 mld. lei din 2013. De asemenea, veniturile companiei in 2014 se vor reduce cu 3,7%. Mariana Gheorghe, directorul general Petrom, declara in februarie ca acciza de 7 eurocenti pe litru de carburant va conduce la o scadere a consumului de carburanti cu 1 - 3%.

Nuclearelectrica (SNN) si Transelectrica (TEL) sunt celelalte doua companii din energie care se asteapta la scaderea profitului.

Romgaz (SNG) si Transgaz (TGN) nu si-au publicat pana in prezent bugetele pe 2014, dar, spre deosebire de cazul celorlalte companii din sector, analistii au asteptari pozitive. Potrivit unei estimari actualizate in luna februarie, analistii BCR/Erste se asteapta ca Romgaz sa inregistreze in acest an un profit net dupa plata intereselor minoritare de 1,54 mld lei, cu 55% mai mult decat cel de 997 mil. lei pe care il estimasera pentru 2013.

Romgaz va face un salt de profit substantial pentru ca si daca preturile la gaze ar ingheta la nivelul din prezent, acestea tot ar fi mai mari cu 20% fata de pretul de la sfarsitul lui 2013 - Mihai Caruntu, BCR

“Cred ca Romgaz va face un salt de profit substantial pentru ca si daca preturile la gaze ar ingheta la nivelul din prezent, acestea tot ar fi mai mari cu 20% fata de pretul de la sfarsitul lui 2013. La Romgaz depinde foarte mult de cum se va transa disputa in privinta pretului la gaze pentru marii consumatori industriali, insa compania oricum va iesi pe plus pentru ca pretul a fost deja marit in ianuarie. Si in cazul Transgaz asteptarile sunt pozitive pentru 2014”, a declarat, pentru wall-street.ro, Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

Directorii mai multor companii mari consumatoare de gaze naturale au amenintat luna trecuta ca industria romaneasca se va prabusi daca liberalizarea preturilor la gaze va continua.

Majoritatea SIF-urilor si-au bugetat scaderi ale veniturilor si ale profitului in 2014, anticipand lipsa unor vanzari majore de actiuni din portofoliile pe care le administreaza. SIF Moldova (SIF2) este singura societate care a anuntat ca mizeaza in acest pe o crestere a profitului (+30%), in vreme ce SIF Transilvania, in trecut SIF-ul cel mai profitabil, se afla la polul opus, cu o scadere bugetata a profitului de 73%.

In sectorul bancar, Banca Transilvania (TLV) si BRD au surprins investitorii cu asteptarile pozitive pentru 2013. Banca Transilvania anticipeaza ca anul acesta va inregistra cel mai mare profit din istorie, de 512 mil. lei (+15,5%), iar activele ar urma sa urce cu putin peste 7%, pana la 34,3 mld. lei.

De cealalta parte, BRD nu a publicat o cifra exacta pentru rezultatul net pe 2014, insa a anuntat ca mizeaza pe revenirea profitului. 2011 este ultimul an in care BRD a reusit sa termine cu bilantul pe verde.

Direct afectate de cresterea sau scaderea valorii tranzactiilor care se fac pe bursa, societatea de intermediere Broker Cluj (BRK) si Bursa de Valori Bucuresti sunt ultimele doua companii, dintre cele luate in calcul, care se asteapta la o evolutie pozitiva a profitabilitatii in acest an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri