Presedintele Klaus Iohannis a facut vineri un nou apel catre ”autoritatile guvernamentale” sa aduca sub control situatia generata de raspandirea accelerata a pestei porcine africane, astfel incat sa fie blocata raspandirea virusului si in alte judete decat cele afectate pana in prezent in mod direct, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele Klaus Iohannis solicita autoritatilor guvernamentale sa aduca sub control situatia generata de raspandirea accelerata a virusului pestei porcine africane si atrage atentia asupra situatiei bugetare invocate de Executiv, scrie Agerpres.

"Pe fondul crizei generate de extinderea accelerata a virusului pestei porcine africane (PPA) si in legatura cu ultimele declaratii din partea membrilor Guvernului, presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, atrage atentia asupra responsabilitatilor imperative pe care autoritatile guvernamentale le au pentru a aduce situatia sub control, astfel incat sa fie blocata raspandirea virusului PPA si in alte judete decat cele afectate pana in prezent in mod direct. Cu privire la despagubirea populatiei si a producatorilor afectati de pesta porcina, presedintele Klaus Iohannis solicita Guvernului sa asigure un proces cat mai rapid, simplu si eficient de intocmire, aprobare si plata a dosarelor de despagubire a populatiei si a producatorilor afectati de pesta porcina, prin comisii de evaluare eficiente, pentru asigurarea conformitatii evidentelor si a despagubirilor. De modul in care se acorda aceste despagubiri depinde bunastarea gospodariilor populatiei afectate de virusul PPA, dar si viitorul industriei de crestere a porcului", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Seful statului sustine ca Guvernul nu a cheltuit nimic din Fondul de rezerva pentru pesta porcina.

"Data fiind starea de fapt si extinderea agresiva a pestei porcine, cu riscuri si consecinte care se pot dovedi dramatice pentru agricultura si economia Romaniei, din partea Guvernului se anunta cu seninatate faptul ca fondul de rezerva este zero, in ciuda asigurarilor repetate prin care Guvernul si-a propus sa arate ca situatia bugetara este stabila, ca sunt bani pentru pensii, salarii si pentru restul cheltuielilor. In ciuda gravitatii acestei situatii in raport cu mijloacele de interventie pentru anumite situatii de criza, cum este actualmente criza pestei porcine, ministrul finantelor afirma ca fondul de rezerva este zero deoarece fondurile au fost cheltuite pentru situatiile de calamitate, inclusiv pentru pesta porcina. In realitate, cheltuielile din fondul de rezerva pe care Guvernul le-a facut pentru pesta porcina africana sunt zero. Nu poate fi identificat niciun act normativ, in ciuda spuselor ministrului finantelor, prin care sa fie alocata din fondul de rezerva vreo suma, oricat de mica, in legatura cu criza generata de PPA", se arata in comunicat.

Presedintele Iohannis considera ca "modul defectuos si lipsit de prudenta" in care a fost gestionat Fondul de rezerva a facut ca in prezent, in contextul unei situatii de criza, Guvernul sa nu mai dispuna de bani in acest fond, desi el arata ca fondul de rezerva al Executivului se alimenteaza in mod curent, nu doar prin rectificari bugetare.

"Este inadmisibil ca membrii Guvernului acrediteaza teme false, care conditioneaza de rectificarea bugetara o serie de cheltuieli esentiale, cum ar fi plata pensiilor sau achizitiile de medicamente. Aceasta abordare nu reprezinta altceva decat un exercitiu cinic de manipulare a opiniei publice, din care PSD a facut un adevarat mod de guvernare. Vina pentru situatia bugetara critica in care se afla acum Guvernul apartine in totalitate ministrilor care la inceputul anului nu au fost capabili sa faca estimari corecte cu privire la fondurile necesare ministerelor pe care le coordoneaza", se mentioneaza in sursa citata.

Administratia Prezidentiala subliniaza ca seful statului a tras in repetate randuri semnale de alarma in legatura cu sustenabilitatea precara a bugetului anului 2018, fiind evidenta subfinantarea anumitor capitole de cheltuieli.

"De exemplu, in privinta constrangerilor pe care Guvernul le invoca, cum ar fi cele referitoare la cheltuielile cu medicamentele, trebuie cunoscut faptul ca tocmai prevederile rectificarii bugetare vulnerabilizeaza buna functionare a aprovizionarii cu medicamente: la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, rectificarea bugetara propusa de Guvernul PSD a insemnat taieri de 2,5 miliarde lei de la capitolul "bunuri si servicii" - din care sunt achizitionate medicamentele, pentru ca banii sa fie directionati la transferuri, pentru plata salariilor", se arata in comunicat.

Presedintele Iohannis afirma ca din "dorinta de a bifa respectarea tintelor asumate in privinta deficitului, proiectul de buget a subestimat anumite categorii de cheltuieli, care urmau sa primeasca abia ulterior resursele financiare necesare".

"O rectificare bugetara serioasa nu inseamna sa faci carpeli si sa apelezi la actiuni pompieristice", conchide Iohannis.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri