Importurile masive de alimente, diverse interese privind eliminarea producției din gospodăriile românilor și lipsa de cercetare, sunt doar o parte dintre problemele cu care se confruntă România în ceea ce privește agricultura, consideră Horia Cardoș, CEO Agroland, rețeaua de magazine cu produse destinate grădinăritului, animalelor de companie și hobby farmingului.

Horia Cardoș descrie, în cadrul evenimentului Agricultura Viitorului, organizat de wall-street.ro, anul 2020 ca fiind unul bun pentru business-ul pe care îl conduce.

”Din martie anul trecut, de când autoritățile au impus restricții, Agroland a dus-o foarte bine din mai multe puncte de vedere. Unul dintre ele ține de micii fermieri sau gospodari care au dorit să își securizeze partea de hrană, e important de știut că o bună parte din gospodăriile din România își produc hrana în propria familie, estimăm aici un procent de 20%”, precizează Horia Cardoș în cadrul evenimentului Agricultura Viitorului, organizat de wall-street.ro.

Reprezentantul Agroland dă de înțeles că există loc de creștere, descriind situația din Franța, unde o treime din carnea de pasăre și ouă pentru consum se obțin în ferme mici, ca fiind una fantastică, însă atrage atenția asupra faptului că în țara noastră această practică nu este încurajată.

”Din păcate, în România există interese ca aceste ferme mici sau producția în gospodărie să dispară, ceea ce nu cred că este un lucru bun”, adaugă Horia Cardoș.

Citește și Proprietarul Jidvei: Cred că sectorul vinurilor înregistrează o scădere de 20% la nivel național din cauza pandemiei

Am fost foarte vulnerabili în pandemie din cauză că importăm prea multă hrană

Reprezentantul Agroland atrage atenția și asupra unui alt aspect intens discutat, mai ales la începutul pandemiei, respectiv dependența de importuri a țării noastre.

”În momentul în care tu, ca țară sau ca retailer, imporți jumătate din hrana pe care o vinzi românilor, avem o mare problemă. Am fost foarte vulnerabili din acest punct de vedere pentru că la un moment dat camioanele de marfă au fost oprite să tranziteze țările vecine. Noi suntem susținători ai producției în România, însă puțină lume știe că țara noastră este în top 10 exportatori de cereale, noi exportăm cereale cu 200 de euro tona și importăm carne cu 2.000 de euro tona, este ceva puțin dezechilibrat aici și atunci depinde de noi să alegem să consumăm produse românești”, explică Horia Cardoș.

Creșterea business-ului Agroland, de 20% anul trecut, a fost impulsionată de oamenii care au dorit să își producă hrana în propria gospodărie și de un număr crescut de români care au decis să își ia animale de companie.

”Am discutat cu foarte mulți operatori de adăposturi de animale care au declarat că anul trecut a fost un vârf pentru ei, oamenii au dorit să adopte animale, curent pe care îl incurajăm și noi. Adoptă și nu cumpăra , să cumperi un animăluț este ceva cu ce nu suntem de acord”, punctează șeful Agroland.

Cine are genetica deține puterea

CEO-ul Agroland precizează că zootehnia din România nu se află într-o situație bună, punctând faptul că ”cine are genetica, deține puterea, fie că vorbim de porc, bovine sau păsări”.

”La porc nu numai că nu avem genetica sau doar aproximativ 10% din genetică este în România, dar și în ceea ce privește consumul de carne, peste 80% din carnea de porc o importăm astăzi, în mare parte din cauza pestei porcine, dar nu este acesta singurul motiv. În ceea ce privește păsările, astăzi noi importăm mai bine de jumătate din puii de o zi cu care se populează fermele avicole din România și cu toate acestea, cei care încearcă să dezvolte partea de genetică, nu numai că nu sunt sprijiniți, uneori sunt încurcați”, adaugă Horia Cardoș.

Acesta precizează că Agroland are deja demarate inițiative în această zonă, în mare parte datorită preluării activității platformei Avicola Mihăilești, producător de ouă de consum și pui de o zi, ce include șase ferme aflate pe o suprafață de 30 de hectare.

”Dacă nu producem în România, vom avea probleme pe termen lung, inclusiv pe platforma de la Mihăilești noi încercăm să continuăm o tradiție. Astăzi creștem hibrizi care au fost dezvoltați pe acea platformă”, precizează Horia Cardoș, care punctează faptul că prin aceste inițiative își propune să reducă importul pe partea de genetică, care se situează în prezent la 50% pentru Agroland.

Investiție de 5 milioane de euro într-o fabrică de furaje fără organisme modificate genetic

Peste 95% din animalele și păsările din România consumă furaje cu organisme modificate genetic, precizează Horia Cardoș, motiv pentru care Agroland pregătește o investiție de 5 milioane de euro, întinsă pe 3 ani, într-o fabrică de furaje fără organisme modificate genetic.

”După această investiție, ce va reprezenta singura fabrică din România certificată Non-Gmo(fără organisme modificate genetic n.r.), urmează să producem ouă și carne de pasăre Non-Gmo. De exemplu, în Austria, 90% din ouă și carnea de pasăre comercializată au această certificare”, adaugă Horia Cardoș.

Cea de-a doua ediție a Conferinței Agricultura Viitorului: Cum putem reporni motoarele a fost realizată de wall-street.ro în parteneriat cu Vodafone România, Jidvei, Agricover Credit, Agroland și CEC Bank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri