"Luand in calcul si cofinantarea de la bugetul national, programul valoreaza peste 11,8 miliarde de euro dedicati cresterii economice si crearii locurilor de munca", se arata intr-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene. Astfel, Uniunea Europeana va investi 9,41 miliarde de euro in Romania in transporturi, mediu si energie, relateaza Mediafax.

"Acest pachet de investitii, cel mai mare program operational al Romaniei si al doilea din Europa ca marime, va contribui la dezvoltarea unui sistem de transport sustenabil si ecologic, va proteja mediul si va spori eficienta energetica a tarii. Programul va consolida competitivitatea economica a Romaniei si va aduce orasele si regiunile Romaniei mai aproape de Uniunea Europeana", a declarat vineri comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu.

Ea a indemnat autoritatile sa inceapa implementarea proiectelor cheie de infrastructura si din domeniul resurselor naturale, care vor contribui "decisiv" la dezvoltarea Romaniei.

Programul va pune in practica Masterplanul de transport, strategia pentru urmatorii ani a sectorului romanesc al transporturilor, care vizeaza sa imbunatateasca infrastructura deja existenta, sa dezvolte un sistem de transport urban sustenabil si sa definitiveze reteaua centrala TEN-T in Romania.

Citeste si:

Cresterea eficientei energetice, protejarea resurselor naturale si incurajarea prevenirii riscurilor in ceea ce priveste schimbarile climatice reprezinta alte obiective importante ale programului pentru infrastructura mare.

Totodata, acesta va sustine capacitatea Romaniei de a-si indeplini obligatiile din domeniul mediului, in special in ceea ce priveste gestionarea resurselor de apa si a deseurilor.

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat la jumatatea lunii iunie ca prin Programul Operational Infrastructura Mare sunt alocate aproximativ trei miliarde de euro, inclusiv cofinantarea nationala si rezerva de performanta, care acopera doar partial nevoile de investitii din proiectele aflate in pregatire. O finantare suplimentara va fi asigurata prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala, masura de dezvoltare a infrastructurii in mediul rural.

Sursa foto: Euro coins/ Shutterstock