Prim-ministrul Victor Ponta a semnat, la Palatul Victoria, impreuna cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu, decizia de aprobare a Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, program care cuprinde si Masterplanul de transporturi, scrie Mediafax.

"Pana la sfarsitul anului 2020, timpul de calatorie pe toate caile ferate din reteaua TEN-T va fi redus cu 20%, iar unul din patru locuitori ai Bucurestiului va folosi metroul ca mijloc de transport", a afirmat Cretu la ceremonia de semnare a programului. Ea a precizat ca POIM ii va permite Romaniei sa atinga standardele europene in managementul deseurilor si a apei.

"Pana in anul 2020 sper ca toata populatia Romaniei sa aiba acces la apa potabila din orice sursa publica, iar 50% din deseurile menajere sa fie reciclate", a spus Cretu. Comisarul a amintit ca un alt program foarte important pentru Romania semnat la Bruxelles, Programul Operational Regional, va avea un impact mare asupra infrastructurii educationale si infrastructurii in sanatate, intrucat vor fi construite trei noi spitale regionale, la Craiova, Iasi si Cluj-Napoca.

Citeste si:

Premierul Ponta apunctat ca vrea ca Executivul pe care il conduce sa ramana in istorie ca Guvernul care a deblocat si lansat, in cele din urma bine, programele finantate din fonduri comunitare. "Eu vreau sa ramana acest guvern ca cel care nu doar ca a dat pensii si salarii, a scazut TVA, dar ca guvernul care a deblocat fondurile europene si a semnat, a lansat in sfarsit bine pentru Romania, la 8 ani dupa ce am intrat in Uniunea Europeana, cele mai importante programe operationale", a afirmat Ponta.

Comisia Europeana a adoptat Programul Operational pentru Infrastructura Mare al Romaniei pentru perioada 2014-2020, in valoare de circa 9,5 miliarde euro din fondurile UE, aproape jumatate din cele 23 miliarde euro alocate Romaniei, vizand proiecte din transporturi, energie si mediu.