Prima zapada a luat prin surprindere soferii din Romania, iar cozile la vulcanizari au crescut rapid in ultimele ore. Potrivit ordonantei de urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, soferii care sunt prinsi ca nu au masina echipata cu anvelope de iarna risca sa ramana fara certificatul de inmatriculare si sa primeasca o amenda intre 1.305 si 2.900 de lei.

Aceasta contraventie intra in clasa IV de sanctiuni. Numarul de puncte de amenda este de cel putin 9, iar valoarea unui punct de amenda este de 145 lei. Pentru a primi inapoi certificatul de inmatriculare este necesara dovada montarii cauciucurilor de iarna pe toate cele patru roti.

Anvelopele de iarna sunt obligatorii atunci cand este zapada pe carosabil, dupa data de 1 Noiembrie, acestea fiind eficiente la capacitate maxima atunci cand temperatura scade sub 7 grade Celsius.

Cum aflati vechimea anvelopelor de iarna

Specialistii recomanda inlocuirea anvelopelor dupa 5 ani, insa durata de viata a acestora ar putea fi extinsa prin simpla respectare a unor reguli de baza (). Cauciucurile de iarna vechi au aderenta pe gheata redusa drastic, chiar daca au destula banda de rulare. Vechimea anvelopelor poate fi verificata cu usurinta, identificand codul format din 4 cifre de pe flancul anvelopei. Primele doua cifre indica saptamana, iar ultimele doua indica anul in care anvelopa a fost fabricata. Spre exemplu: codul 1715 inseamna ca anvelopa a fost fabricata in saptamana a 17-a a anului 2015.

Anvelopele de iarna trebuie inlcuite cel tarziu cand au mai ramas doar 4 mm din banda de rulare, ceea ce inseamna ca au pierdut 50-60% din amprenta, intrucat atunci cand sunt noi, au un profil de 8-10 mm. Presiunea recomandata pentru anvelope iarna este cu aproximativ 0,2 bari mai mare decat valoarea de vara.

Cauciucurile de iarna sunt inscriptionate cu simbolurile M+S (mud-noroi, snow-zapada), fulg de zapada sau/si creasta unui munte stilizate. Pentru anvelopele all-season este nevoie de certificat de conformitate de la service.

Unde gasiti dimensiunea anvelopelor

Dimensiunea anvelopelor o gasiti in cartea masinii, in unele cazuri in talon, pe stalpul usii de la sofer sau pe spatele capacului de la rezervor. Daca anvelopele sunt de 215/65/16, aceasta trebuie sa fie dimensiunea anvelopelor de pe masina, nu 225/65/16, chiar daca pneul s-ar potrivi pe janta de 16 inch. (215 cm este latimea, 65 cm este inaltimea si 16 inch este diametrul)

Este interzisa circulatia autovehiculelor cu lanturi montate pe roti, pe portiunile de drum care nu sunt acoperite cu zapada, gheata sau polei.

Daca un autovehicul cu roti de vara va bloca un sector de drum unde este zapada, pe langa sanctiunea contraventionala va fi obligat sa achite costurile aferente interventiei de degajare a sectorului de drum afectat in cel mult 15 zile.

FOTO: Nokiantyres.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri