Volkswagen Romania va primi pre-comenzi incepand cu data de 8 mai pentru modelul 100% electric ID., primul din noua sa gama de masini electrice.

Volkswagen ID. - autonomie

In functie de autonomie (la o temperatura exterioara de 23 grade, WLTP - 330 km, 480 km, 550 km), Volkswagen ID. ar putea avea un pret similar cu un diesel bine echipat.

Pentru pre-comenzi este necesar un avans de 1.000 de euro, primele exemplare Volkswagen ID. urmand sa fie livrate in Romania in ianuarie sau aprilie 2020. Romania are alocata o cota de 450 de unitati.

Trebuie sa stiti ca autonomia modelelor electrice este influentata de stilul de condus si de conditiile meteo. Astfel ca, daca afara ar fi 35 de grade in loc de 23 de grade, autonomia modelului ID. ar scadea la 90% din capacitate, de la 550 km la 490 km. La -7 grade, autonomia va scadea la 390 de km.

La o viteza de 120 km/h, autonomia VW ID. va fi de 390 de km, in timp ce la 90 km/h este de 550 km. Acest model, ar putea ajunge de la Bucuresti la Atena cu 3 pauze de incarcare de cate 30 de minute, daca exista statii de incarcare rapida.

Dupa lansarea Volkswagen ID., primul Volkswagen compact construit pe baza noului sistem modular de electrificare - MEB, va ajunge pe piata spre finalul anului 2020 si un SUV electric de dimensiunea VW Tiguan (Volkswagen ID. ROOMZZ). Va urma apoi, in 2022, ID. Buzz, iar in 2023, este prevazut sa apara modelul ce va fi realizat pe baza conceptului ID Vizzion. Pana in anul 2025, VW va avea peste 20 de modele electrice.

Head-up display cu realitate augmentata

Volkswagen ID. va avea un sistem de operare propriu care va permite instalarea de update-uri de-a lungul perioadei de viata a masinii astfel incat masina sa fie actuala si peste 4 ani. Alte tehnologii sunt sistemul head-up display, facut cu realitatea augmentata (tehnologie care introduce elemente 3D in timp real, suprapuse peste imagini din mediul inconjurator), un asistent disponibil pe telefonul mobil, incarcare predictibila si navigatie inteligenta, astfel incat atunci cand avem un drum lung va arata pe traseu locurile unde poate fi incarcata masina, dar si locuri pentru innoptare. ID. vine si cu un nivel superior de condus autonom.

Vanzarile de masini electrice VW in Romania

In 2018, Volkswagen Romania a depasit pentru prima oara cifra de 1.000 de unitati BEV+PHEV livrate. Anul viitor, vanzarile se vor tripla.

"Anul acesta, estimam livrarea a 1.500 de masini electrice in Romania, iar anul viitor in jur de 3.000 de unitati", a declarat Bogdan Florea, brand managerul Volkswagen in Romania.

Statii proprii de incarcare masini electrice si planurile pentru reteau nationala

Porsche Holding a lansat o marca proprie de statii de incarcare rapide si ultra rapide (puteri intre 24 si 300 kW DC), sub numele de Moon, si Wallbox-uri (22 kw AC) pentru uz casnic pentru fiecare posesor de masina electrica cumparata din retea.

"Porsche Romania va monta pana la sfarsitul anului 24 de statii de 75kw pentru dealerii VW, 13 statii pentru dealerii Audi (75 -150 kW). In 2020, vor fi montate minim 29 de statii de 75 kw pentru parternerii Skoda, iar in 2021, Seat va primi inca 11 statii de 75 kw. In urmatorii ani, Porsche Romania va avea o retea proprie de cel putin 77 de statii de incarcare pentru masini electrice. Planurile sunt de fapt pentru un numar dublu de statii", a declarat Brent Valmar, director general Porsche Romania.

In primul an, posesorii de masini electrice vor putea incarca gratuit la dealerii Porsche Romania pentru a parcurge 10.000 km.

Peste 50 de statii rapide au aparut in Romania in decurs de doar 3 ani, prima statie de incarcare rapida (50 kw), fiind instalata de Porsche Romania in 2015.

Romanii nu sunt informati despre poluare

"Cred ca este necesara implementara rapida a unui buletin de poluare, asa cum este buletinul meteo, in fiecare dintre orasele mari si in zonele banuite a fi cele mai afectate. Trebuie sa aflam care este nivelul de poluare. Trebuie sa stie si populatia la ce riscuri ne expunem daca ignoram aceasta degradare la care suntem expusi", a mai spus Brent Valmar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri