De la anul am putea intalni filipinezi sau nepalezi nu doar pe santiere, in hoteluri sau in restaurante, ci si in spatele volanului unui camion in conditiile in care transportatorii romani spun ca se confrunta cu o criza acuta de conducatori auto profesionisti. Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Transportatorilor (UNTRR), a declarat pentru G4Media.ro ca „astazi in Romania lipsesc circa 45.000 de soferi profesionisti”. Salvarea ar putea veni din afara Uniunii Europene.

„Cea mai mare problema este lipsa fortei de munca. Vorbim despre o criza a conducatorilor auto profesionisti din ce in ce mai acuta”, a declarat secretarul general al UNTRR. Potrivit acestuia, sunt cazuri in care din cauza lipsei de soferi firmele de transport nu pot opera intregul parc de camioane, fiind nevoiti sa tina in garaje 10-15% din vehicule. Potrivit acestuia, in tara in care circa 305.000 de oameni au atestate de conducatori auto profesionisti, lipsesc circa 45.000 de soferi pentru camione si TIR-uri. Si asta, deoarece multi au plecat din tara si lucreaza pentru firme din statele din Vestul Europei.

„Tarile din Europa de Vest au reusit prin diverse mecanisme sa-si atraga conducatori auto din Europa de Est. De exemplu, guvernul Germaniei plateste niste alocatii pentru copiii soferilor”, a declarat secretarul general al UNTRR, care a tinut sa precizeze ca Romania nu este singura tara din regiune care se confunta cu o lipsa de soferi.

Solutia a fost pentru multe state aducerea de forta de munca din afara Uniunii Europene.

„De exemplu, Polonia a angajat cu acte in regula circa 60 de mii de soferi din Ucraina. In Romania ne-am gandit la zona India, Nepal, Filipine, conducatori auto profesionisti care au experienta pe conducerea camioanelor in mediu international, in Orientul Mijlociu, si care au condus un camion intre Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Kuweit, Oman etc pe autostrazi, cu trecere de frontiera etc.”, a declarat acesta pentru G4Media.ro.

Citeste si:
Europa angajeaza: 2.100 de locuri de munca, disponibile
Europa cauta romani: peste...

Insa, ca sa se poata fi angajati de transportatorii romani, acestia trebuie sa aiba certificat de atestare a competentei profesionale obtinut dintr-un stat membru UE. Adica, odata adusi trebuie sa dea examenul in Romania, iar deocamdata acest examen se da doar in limba romana.

Lucrurile se vor schimba, insa, de la inceputul anului viitor, datorita unui ordin al ministrului Transporturilor dat in iunie anul acesta, cand ministru era Razvan Cuc. Astfel, acest examen va putea fi dat si in limbile engleza si spaniola.

Citeste mai multe pe G4Media.ro.

Citeste si:
Mii de locuri de munca, disponibile in 8 tari europene
Mii de locuri de munca sunt...
Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Politia Romana, 5.000 de sanctiuni in primele 4 zile ale Truck & Bus