Uber, compania americana care a dezvoltat cea mai populara aplicatie de car-sharing, prin intermediul careia faciliteaza servicii de transport contra cost de catre soferi obisnuiti, care nu detin autorizatie de taxi valabila, a crescut tarifele practicate in Romania, in contextul trecerii soferilor colaboratori persoane fizice la regimul PFA (Persoana Fizica Autorizata).

Inca din luna noiembrie Wall-Street.ro scria despre Uber ca doreste ca soferii romani sa devina SRL sau PFA si sa se inregistreze in scopuri de TVA intracomunitar. Uber le propunea soferilor sa colaboreze sub forma de SRL sau PFA si ii stimula cu un bonus de 800 de lei daca pana pe 4 decembrie completau tot procesul si se inregistrau in scopuri de TVA intracomunitar.

Uber emite o factura scutita de TVA in Olanda, iar beneficiarul din Romania va trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA daca nu este deja inregistrat ca platitor de TVA obisnuit si in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Pentru o activitate profitabila adresata unor consumatori finali persoane fizice si nu companii este mai avantajos statutul de neplatitor TVA.

Inregistrarea in scopuri de TVA intracomunitar se face prin depunerea declaratiei 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/ Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii", la registratura organului fiscal unde contribuabilul isi are sediul activitatii economice. In urma acestui pas, Uber a crescut tarifele de astazi, ora 13:00, de la 1,35 lei pe kilometru la 1,65 lei pentru serviciul UberX, in timp ce pentru UberSelect tarifele au crescut de la 2,25 lei la 2,45 lei pe kilometru.

"Serviciul Uber din Bucuresti a fost lansat in februarie cu preturi promotionale. Daca la lansare o masina ajungea in 11-12 minute la utilizatorii aplicatiei, astazi, in medie, acest timp a scazut la mai putin de 5 minute. Ne dorim sa oferim un seviciu stabil tututor locuitorilor orasului - inclusiv celor ce locuiesc sau lucreaza in suburbii, unde accesul la alte variante de transport este limitat. Marirea tarifelor ne ajuta astfel sa atingem doua obiective importante: sa continuam sa crestem disponibilitatea serviciului - faptul ca poti gasi masini disponibile zi sau noapte - si sa incurajam cat mai multi oameni ce doresc un venit aditional sa conduca folosind aplicatia Uber.", a declarat pentru wall-street.ro, un oficial Uber.

Ca PFA, impozitele datorate de catre soferii Uber sunt: 16% impozit pe venit, 10,5% CAS si 5,5% CASS (asigurare de sanatate) - baza de calcul este venitul net. Unul dintre soferii Uber chestionati de wall-street.ro, in luna noiembrie, a declarat ca noile modificari si recomandarea de a deveni PFA sau SRL ii ajuta usor, in contextul in care pot astfel sa isi deduca o parte din costurile de intretinere, insa serviciul pare sa devina tot mai putin atragator pentru soferi.

"Ca PFA sau SRL poti sa iti deduci unele cheltuieli si probabil ne vom creste astfel veniturile cu 10%, dar nu compenseaza reducerea extrema a bonusurilor. Uber a scazut rapid bonusurile, desi ma asteptam sa le mentina macar un an ca sa formeze un nucleu dur de soferi profesionisti. Pentru mine nu mai merita acum sa fac Uber si cred ca in 2 luni renunt", a spus un sofer Uber.

In Romania, precum si in multe alte state din Europa, legislatia interzice transportul public, contra cost, de persoane cu un autoturism fara a detine pentru acesta autorizatie de taxi valabila, ceea ce a pus Uber intr-o postura de ilegalitate. In Romania, amenda ajunge la 5.000 de lei.

Sursa foto: Prathan Chorruangsak / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri