Noile reglementari privind activitatile de transport alternativ au intrat in vigoare incepand cu data de 1 februarie, a anuntat Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), citat de Agerpres.

"Incepand cu 1 februarie 2020 intra in vigoare O.U.G. 49/2019 privind activitatile de transport alternativ cu autoturism si conducator auto. Transportul alternativ se poate realiza doar prin intermediul unei platforme digitale avizate tehnic de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, autoturismele trebuie sa detina autorizatie pentru transportul alternativ, iar soferul un certificat de atestare a pregatirii profesionale pentru transportul de persoane in regim de inchiriere eliberat de Autoritatea Rutiera Romana. Pana la aceasta data, persoanele fizice si juridice care deruleaza operatiuni ce intra sub incidenta acestei ordonante au beneficiat de o perioada de tranzitie pentru punerea in acord cu noile prevederi legale", se arata intr-un comunicat al IGPR.

Autoturismele utilizate la transportul alternativ trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: sa aiba maximum cinci locuri, inclusiv locul conducatorului auto; sa aiba inspectia tehnica periodica (ITP) realizata la fiecare sase luni; la momentul cursei trebuie sa corespunda normelor tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si utilizarea conform destinatiei; sa detina copia conforma a autorizatiei pentru transportul alternativ.

Autoturismele care efectueaza transport alternativ nu beneficiaza de facilitatile de trafic aferente serviciilor publice de transport local, pasagerii urcand si coborand in locurile unde este permisa oprirea autovehiculelor. Pe durata efectuarii curselor, autoturismele inregistrate pe platforma digitala vor avea afisat la vedere, in partea din fata si din spate a autoturismului, un ecuson care va contine numarul de inmatriculare, denumirea platformei digitale pe care este inregistrat autoturismul si elemente de siguranta care sa ateste autenticitatea ecusonului.

Soferii care efectueaza transport alternativ trebuie sa aiba varsta de cel putin 21 de ani, sa detina un certificat de atestare a pregatirii profesionale pentru transportul de persoane in regim de inchiriere eliberat de Autoritatea Rutiera Romana si sa detina permis de conducere categoria B de cel putin doi ani. In plus, trebuie sa nu aiba cazier, sa detina aviz medical si psihologic, sa nu-i fi fost suspendat dreptul de a conduce in ultimul an pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor psihoactive si sa nu fi fost implicat in accidente rutiere soldate, din culpa sa, cu decesul sau vatamarea grava a uneia sau mai multor persoane.

"Atunci cand isi desfasoara activitatea, conducatorul auto trebuie sa detina la bordul autoturismului si sa prezinte organului de control rutier, pe langa documentele prevazute de legislatia rutiera, si urmatoarele documente: asigurarea de raspundere civila auto; asigurarea pentru persoane si bunurile acestora; ecusonul de transport alternativ; copia conforma a autorizatiei pentru transport alternativ", se mentioneaza in comunicat.

Conducatorii auto au si o serie de obligatii, printre care sa aiba tinuta corespunzatoare, un comportament civilizat si preventiv in relatia cu clientul, sa nu refuze efectuarea cursei in conditiile initial agreate, sa se supuna controlului autoritatilor cu atributii in domeniu, sa nu utilizeze mijloacele audio-video fara acordul clientului si sa efectueze cursa doar cu un autoturism inscris pe platforma digitala.

Controlul respectarii noilor prevederi legale este asigurat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, politistii rutieri, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si inspectoratele teritoriale de munca, potrivit actelor normative care reglementeaza domeniul de competenta al acestor institutii.

Sursa foto: Creative Lab / Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri