Românii au înmatriculat doar 8.800 de mașini noi în luna februarie, în scădere cu 27% comparativ cu luna similară a anului trecut, în timp ce Dacia a înregistrat un declin de 46%, la aproape 2.200 de unități.

După ce a raportat creșteri lunare spectaculoase în cursul anului trecut, piața auto din România traversează o perioadă dificilă în debutul acestui an, cu scăderi de o amploare mai mare decât media înregistrată la nivel european, scrie Automarket.ro.

Potrivit datelor furnizate luni de Direcția Regim Permise de Conduecere și Înmatriculări Vehicule (DRPCIV), înmatriculările de mașini noi au scăzut în România în luna februarie cu 26.8%, la numai 8.836 de unități.

Dacia a raportat o scădere de aproape 46%, la numai 2.174 de unități, însă rămâne pe prima poziție în topul mărcilor în fața Skoda (794 de unități, -3%) și Volkswagen (715 unități, -13%).

De asemenea, Renault a raportat un declin de 22% la 685 de unități și ocupă poziția a patra în topul mărcilor în fața celor de la Hyundai, care au înregistrat 664 de unități înmatriculate, în creștere cu aproape 7%.

Citeste si:
Românii, mult mai interesați de autoturisme electrice și hibride...
Românii, mult mai interesați...

La nivelul primelor două luni ale anului, românii au înmatriculat în total 21.325 de mașini noi, în scădere puternică cu 18.05%. Scăderea este mai puțin amplă decât pentru luna februarie, întrucât în prima lună a anului înmatriculările au scăzut cu "numai" 10%.

Tendința de pe piața din România este asemănătoare cu cea de la nivel european, unde înmatriculările au scăzut de asemenea comparativ cu anul trecut, însă cu un nivel mai mic, de până în 10% pe principalele piețe europene.

În schimb, DRPCIV notează o tendință opusă pentru mașinile second-hand. Înmatriculările de mașini second hand au înregistrat în februarie prima creștere lunară după o lungă perioadă de timp.

Chiar dacă creșterea este firavă (1.27%), acest lucru poate reprezenta un indiciu că piața mașinilor SH ar putea înregistra o evoluție pozitivă la nivelul întregului an.

Citeste si:
Se reiau examenele pentru permisul de conducere. Ce trebuie să știe...
Se reiau examenele pentru...

De altfel, este posibil ca o parte dintre cei care intenționau să cumpere o mașină nouă să-și îndrepte atenția spre o mașină second-hand, datorită costurilor mai mici. Pentru moment, în primele două luni ale anului, totalul înmatriculărilor de mașini second-hand a ajuns la 72.031 de unități, în scădere cu 1.24%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Tramvaiele liniilor 1 şi 10 vor circula fără întrerupere, începând cu 1 iunie
Setari Cookie-uri