Piața auto second-hand din România va înregistra o scădere consistentă anul acesta, întrucât dealerii auto de mașini rulate și samsarii nu vor mai aduce, cel puțin 3 luni, alte mașini din afara țării.

Afaceriștii vor avea ca prioritate eliminarea stocurilor, chiar și cu riscul de a nu face profit. În asemenea perioade este de preferat să ai bani cash.

Cu cât ar putea scădea piața auto second-hand din România anul acesta?

Depinde câte luni durează epidemia în Europa. Mașinile rulate sunt aduse în mare parte din Germania și tranzitează mai multe țări până în România.

Trei luni de pauză înseamnă o scădere de 25% pentru piața auto second-hand, adică în jur de 100.000 de mașini. Însă cum vânzările nu vor mai fi la fel de bune după această perioadă ar trebui să ne așteptăm la o scădere de peste 40%.

Dacă anul trecut românii au înmatriculat în țară peste 400.000 de mașini second-hand, anul acesta cifra va fi cu siguranță sub 300.000 de mașini luând în calcul un blocaj de numai 3 luni.

În primele două luni ale anului au fost înmatriculate în România 72.000 de mașini rulate aduse din Vest, așadar avem o medie de 35.000 de mașini second-hand pe lună. Dacă blocajul durează 3 luni, piața auto second-hand va scădea cu peste 100.000 de mașini (-25%).

Businessul cu anunțuri auto ar putea crește

Târgurile auto s-au închis, însă businessul cu anunțuri auto ar putea merge mult mai bine. Cei interesați să scape mai repede de mașini vor promova anunțurile.

"Cred că site-urile de anunțuri cu mașini vor avea de câștigat în această perioadă grea. Când mașinile se vând greu, oamenii sunt nevoiți să pună mai multe anunțuri și chiar să le promoveze mai mult timp decât în trecut. Dealerii mari de mașini, care au milioane de euro investiți, vor fi nevoiți să scadă prețurile. Va fi o scădere de 30-40% pe segmentul auto la nivel de trafic, inclusiv în businessul de verificări mașini rulate se observă deja o scădere de aproximativ 30%. Anul acesta, mă aștept ca vânzările de mașini noi și rulate să înregistreze o scădere importantă", a declarat pentru wall-street.ro Mihai Cune, fondatorul InspectorAuto.ro.

În 2019, numărul autoturismelor second-hand înmatriculate a depășit 444.601 unități reprezentând o scădere a importurilor cu peste 6% comparativ cu anul 2018 când s-au importat 473.616 de mașini rulate.

Sursa foto: Pixabay

Sursa foto: By bibiphoto / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri