Consiliul Europei și Parlamentul European s-au pus de acord asupra legislației care va pune capăt vânzării de automobile și autoutilitare echipate cu motoare pe combustie internă începând cu anul 2035. Scăderea cu 100% a emisiilor de CO2 din acest sector face parte din planul „Fit for 55”.

Uniunea Europeană continuă să prezinte pachete legislative pentru a atinge reducerile de emisii de gaze cu efect de seră în acord cu proiectul „Fit for 55” care prevede reducerea cu 55% a emisiilor de carbon la nivelul întregii Uniuni până în anul 2030. Conform înțelegerii la care europarlamentarii și membrii consiliului au ajuns ieri, la Bruxelles, gazele dăunătoare expediate în atmosferă de automobile vor trebui să fie reduse cu 55% până în 2030. Procentul este de 50% în cazul vehiculelor utilitare până la aceeași dată și se raportează, în ambele cazuri, la nivelele de emisii de carbon din 2021.

Pragul următor este la o distanță de cinci ani de primul, adică în 2035. La acea dată, toate vânzările de mașini mici, SUV-uri și utilitare cu motoare pe benzină, diesel sau GPL (motoare pe ardere internă) vor fi interzise.

„Acest acord ne duce pe drumul către o industrie auto modernă și competitivă în interiorul Uniunii Europene. Cum lumea este într-o continuă schimbare, noi trebuie să inovăm în continuare,” a declarat Jozef Síkela, Ministrul ceh al industriei și comerțului. Cehia asigură președinția circulară a Consilului Europei. „Consider că putem profita de această tranziție a tehnologiilor și că perioada de timp oferită pentru trecerea la noile reglementări este realistă pentru producătorii de pe piață,” a mai spus Síkela.

Conform actualului acord, producătorii care au în portofoliu modele care emit foarte puține gaze poluante sau care nu emit deloc astfel de gaze (zero- and low-emission vehicles - ZLEV) se pot încadra într-un mecanism de stimulente până în 2030 prin care se pot reduce țintele de emisii de CO2 impuse constructorilor care se încadrează. Pentru ca un constructor să se încadreze în acest program, una din patru mașini vândute trebuie să fie un ZLEV după definiția de mai sus, respectiv 17% din totalul vânzărilor de utilitare trebuie să fie reprezentat de modele care sunt considerate cu emisii reduse sau zero.

Motorul clasic nu va muri nici după 2035

În ciuda acestei legislații, motorul clasic ar putea să nu dispară complet de pe piață, deoarece UE lasă o portiță celor ce dezvoltă combustibili alternativi care sunt CO2-neutral, adică în arderea cărora nu se produce CO2 și alte gaze cu efect de seră. Producătorii mai au, deci, încă 13 ani pentru a dezvolta acest tip de combustibili dacă își doresc să vândă în continuare mașini cu motoare „tradiționale”. Mărci precum Porsche, care a investit deja 75 de milioane de euro în dezvoltarea unui combustibil sintetic și eco-friendly, ar putea să aleagă această cale în viitor.

Pentru început, organismele europene vor verifica evoluțiile din domeniu peste patru ani, în 2026, ca să evalueze progresele făcute în acești ani de tranziție. În textul publicat pe pagina Consiliului European, se menționează și posibilitatea de a se re-evalua legislația pentru a se acorda, pe parcurs, cu evoluția tehnologiilor existente. O tranziție viabilă și echitabilă din punct de vedere social este prioritară conform directivelor de la Bruxelles.

Citește și:Parlamentarii europeni votează în favoarea legislației pentru infrastructura combustibililor eco

În plus, ieri s-a mai decis și reducerea numărului de „emission credits” sau credite eco pe care producătorii le primesc ca urmare a inovațiilor care se dovedesc a scădea emisiile de CO2 la mașini. Astfel, cota maximă de credite va echivala cu 4g/km pe an pentru perioada 2030-2034 față de 7g/km pe an cum este în prezent.

Se pune la punct și o metodologie pentru a fi posibilă o mai bună evaluare a emisiilor de carbon pe întreg ciclul de viață al unei mașini sau al unui vehicul utilitar. Această metodologie se va extinde și către combustibilii și energia combinată de mașinile de pe șosele. Producătorii din domeniu vor avea posibilitatea să prezinte, în mod voluntar, Comisiei cifre care să arate nivelul emisiilor pe întreaga durată de viață a unui model pe care urmează să-l pună la vânzare în spațiul european. Derogările existente care se aplică exclusiv producătorilor cu volume mici de producție - de exemplu, firmele care produc supercar-uri ca Pagani sau Koenigsegg - sunt valabile tot până în 2035.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri