În viitor, șoferii din Uniunea Europeană ar putea să aibă permisul de conducere, în formă digitală, pe telefonul mobil. Ideea face parte dintr-un set mai larg de măsuri ce se discută în Parlamentul European, majoritatea concentrându-se pe creșterea siguranței pe șosele ca parte a dezideratului de a ajunge la 0 morți pe drumurile din UE până în 2050.

Eurodeputații s-au arătat de acord cu introducerea unui permis de conducere digital, echivalent cu cel fizic. Nu există, însă, prea multe detalii despre data de la care această opțiune ar putea fi introdusă, ea depinzând probabil și de un sistem informatic extins ce va trebui implementat în statele membre. Oricum, parlamentarii de la Bruxelles vor ca cei vor obține în viitor permisul de conducere în țările din UE să aibă de trecut probe mai dificile.

Astfel, aceștia sunt în favoarea includerii unor secțiuni noi între testele pentru dobândirea carnetului de conducere. Printre subiectele pentru care șoferii de mâine vor trebui să se pregătească se numără și „condusul în condiții de zăpadă și polei, utilizarea telefonului mobil în condiții de siguranță la volan, unghiurile moarte, sistemele de asistență pentru șofer și deschiderea ușilor vehiculului în siguranță”, conform unei comunicări oficiale.

Recent, și în România s-a votat creșterea validității permisului de la 10 la 15 ani, dar Senatul a admis și niște amendamente care prevăd reducerea valabilității actului în cazul vârstnicilor. O astfel de prevedere nu are, însă, trecere pe la Bruxelles. Dacă eurodeputații doresc ca permisele de conducere să fie valabile cel puțin 15 ani pentru motociclete și autoturisme și cinci ani pentru camioane și autobuze, ei nu susțin ei „nu sprijină reducerea valabilității permiselor de conducere pentru persoanele în vârstă – astfel cum a propus Comisia – pentru a evita discriminarea,” arată aceeași sursă.

„Parlamentul European a avut astăzi oportunitatea de a îmbunătăți siguranța rutieră în Europa, de a ajunge la zero decese în trafic până în 2050 și de a crea un cadru mai puternic, pentru a ne proteja împotriva accidentelor rutiere. Normele includ controale medicale opționale atunci când un permis de conducere este eliberat sau reînnoit și dispoziții mai stricte pentru conducătorii auto începători,” a declarat Karima Delli, raportoare în PE.

Tot la nivelul PE s-a decis și constituirea unei perioade de probă de doi ani pentru șoferii începători în care pot fi sancționați mai dur decât ceilalți participanți la trafic cu mai multă experiență. Astfel, eurodeputații își doresc că novicii în „arta” șofatului ar putea fi pedepsiți mai dur pentru consumul de alcool la volan sau pentru condusul periculos. În plus, în conformitate cu discuții mai vechi, „tinerii de 17 ani ar putea obține un permis de conducere pentru autoturisme sau camioane, dacă sunt însoțiți de un conducător auto cu experiență,” mai arată o comunicare a PE.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri