Desi s-ar parea ca planificarea succesiunii postului de conducere a unei companii este un aspect important doar pentru business-urile de familie, in realitate este necesar in orice afacere. Afla aici cum trebuie sa iti pregatesti iesirea din companie.
Lumea tehnologiei, dar si cea a bussinesului s-au resimtit puternic la sfarsitul lunii august, cand CEO Apple Steve Jobs a demisionat in mod oficial, postul revenindu-i directorului operational Timoty Cook, scrie openforum.com.

Bloggerii au facut multe speculatii asupra schimbarilor pe care le-ar putea suferi produsele Apple odata cu plecarea leaderului companiei.

Asemenea lui Steve Jobs fiecare persoana aflata la conducerea unui business trebuie sa se pregateasca si sa se gandeasca la planurile pentru predarea postului.

Chiar daca poate deveni complicat, planificarea succesiunii inseamna de fapt crearea unui plan legat de cum va opera firma si cine va fi responsabil in cazul plecarii sefului, chiar daca este vorba de pensionare, deces sau vanzarea companiei.

Fara un plan de succesiune toata afacerea se poate narui peste noapte. Iata cinci pasi pentru a crea unul:

1. Alege un successor

Odata ce nu vei mai fi in companie, cine ti-ai dori sa preia conducerea? Ar putea fi un partener de afaceri, sotul/sotia, unul dintre copii sau chiar unul dintre cei mai buni angajati. Discuta posibilitatile cu oamenii pe care ii ai in minte si ia in calcul si alte persoane. Daca te gandesti sa transferi afacerile unui membru din familie care nu este activ in companie, el trebuie adus treptat ca sa poata invata operatiunile si sa poata decide daca vrea sau nu postul.

2. Intocmeste toate actele

In functie de tipul de firma pe care il conduci si de obiectivele tale, este posibil sa fie nevoie sa intocmiti un acord de vanzare cumparare care va permite succesorului sa cumpere titluri de la ceilalti actionari, sau poti realiza transferul succesorului tau printr-un acord cu actionarii. Discuta cu avocatul si cu contabilul sa puna la dispozitie actele necesare.

3. Finanteaza-ti obiectivele

Asigura-te ca planul de succesiune este finantat corect. Daca ai un partener, iar acesta decedeaza, activele sale vor trece cel mai probabil in proprietatea mostenitorilor sai. Daca nu vrei ca mostenitorii sa fie implicate in conducerea companiei un plan cheie de asigurare poate sa iti furnizeze banii necesari pentru a cumpara tot ce acesta detinea de la mostenitorii sai. Vorbeste cu contabilul tau pentru a te asigura ca orice nevoi financiare care fac parte din planul de succesiune sunt finantate corect.

4. Fii pregatit pentru probleme personale

Daca o boala severa, o problema in familie sau chiar un accident te-ar pune in imposibilitatea de a mai munci pentru mai multe luni, ce ai face? In aceasta situatie, o alta versiune de plan de succesiune iti poate fi de folos. Incearca sa iti dai seama cine iti poate tine loc. Daca nu ai pe nimeni, ar trebui sa incepi sa pregatesti pe cineva.

5. Ce faci daca iesi la pensie

Daca te apropii de pensionare, planuieste-ti cui ii vei transfera activele si dreptul de proprietate asupra companiei. Variantele sunt de a vinde pur si simplu compania, de a-ti vinde actiunile partenerilor sau chiar angajatilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri