Desi lucreaza mai mult ca oricand, oamenii se bucura mai mult de slujbele lor, si peste doua cincimi considera ca au destul timp pe care sa il petreaca acasa sau in scopuri personale. Indexul calibreaza indicatorii de satisfactie ai postului si viziunea respondentilor in ceea ce priveste echilibrul general serviciu-viata personala cu date din practici curente precum orele de lucru si naveta obtinute in cadrul unui sondaj global la care a participat peste 16.000 de profesionisti din peste 80 de tari.

Indexul a inregistrat pe plan local o crestere de 14% in ceea ce priveste echilibrul serviciu-viata personala in 2012, fata de 2010. Totusi, indicele se plaseaza in continuare sub media globala.
Rezultatul Indexului roman curent este 116, sub media globala de 124.

Ce arata studiul din Romania? Majoritatea angajatilor se bucura mai mult de munca (79%) si 45% sunt satisfacuti de perioada de timp petrecuta acasa sau in scopuri personale.

De asemenea, majoritatea angajatilor (86%) afirma ca realizeaza mai mult la lucru decat in 2010, confirmand legatura dintre un echilibru bun serviciu-viata personala si productivitate.

Peste o treime (38%) dintre respondenti declara ca firmele au incercat sa scurteze timpul de naveta al angajatilor, recunoscand stresul pe care il poate provoca o deplasare lunga catre si de la serviciu.

Citeste si:

„Lansarea noului index al echilibrului lucru-viata personala ne aduce vestea incurajatoare privind afirmatia angajatilor ca armonia dintre lucru si viata personala se imbunatateste. Dupa caderea initiala a pietei inainte de 2010 si a crizei economice care a urmat, nu este surprinzator faptul ca angajatii declara ca sunt mai fericiti acum. De exemplu, preocuparile legate de siguranta locului de munca au scazut de la inceputul crizei in unele dintre sectoare si recent cercetarile Regus au confirmat faptul ca increderea in afaceri la nivel global s-a stabilizat. Sondajul confirma, de asemenea, un lucru important - angajatii mai fericiti sunt si mai productivi, cu o majoritate convingatoare de respondenti care declara ca au avut mai multe realizari ca in 2010”, a spus Ramona Iacob, market team leader la Regus.

Pe masura ce conditiile economice se imbunatatesc si piata locurilor de munca devine mai dinamica, afacerile care doresc sa pastreze si sa angajeze cele mai bune talente nu isi pot permite sa ignore valoarea pe care o poate aduce reputatia detinerii mijloacelor necesare pentru un echilibru bun serviciu-viata personala.

In plus, afacerile au devenit din ce in ce mai mult mai orientate spre rezultate in timpul crizei, si se observa pretutindeni optarea pentru mai putine practici de lucru traditionale si alegerea in schimb a cresterii eficientei prin oferirea unei flexibilitati mai mari pentru angajati. O astfel de masura care a devenit extrem de populara este ajutarea angajatilor sa reduca oboseala si timpul de naveta neproductiv, prin introducerea mai multor practici flexibile de lucru.

„Indiferent daca aceste masuri ajuta angajatii sa scape de orele de varf, sa lucreze din locatii mai apropiate de casa sau sa petreaca mai mult timp cu familiile lor, nu este nicio indoiala ca, oferind angajatilor posibilitatea de a lucra in modul lor preferat, este recunoscuta ca un factor important in plus in promovarea productivitatii si a starii de bine “, apreciaza Ramona Iacob.