Cum reusesc angajatii sa transforme jobul intr-o treapta a evolutiei lor profesionale si nu intr-un loc cu perspective limitate? Cum isi pot urma visul de a face cariera fara sa se lase coplesiti de un job solicitant? Florin Radulescu, partener in cadrul companiei de training Ascendis, considera ca joburile solicitante pot fi transformate in oportunitati pentru cultivarea unor abilitati si competente peste medie.
„Norocul este ceea ce se intampla cand pregatirea intalneste oportunitatea, observa Seneca. Avem nevoie de capacitatea de a o dezvolta pe prima si de inspiratia de a o exploata pe a doua. Prima este sub controlul si influenta noastra intr-o mare masura. De aceea, fiecare loc de munca poate fi privit ca o etapa catre realizarea noastra, ca o sursa de oportunitati pentru ceea ce ne dorim in viata", este de parere Florin Radulescu.

Cum te poti automotiva in orice loc de munca

Automovitarea la locul de munca poate rezulta din cautarea partii diferite si placute a jobului si prin depasirea rutinei si nemultumiri zilnice.

"Una dintre strategiile de viata pe care le avem la dispozitie se bazeaza pe ideea de a indentifica clar un set de competente, abilitati pe care le avem sau pe care ni le dorim, iar apoi de a le dezvolta la un nivel superior mediei, spre excelenta. Exemple de competente ar putea fi cele de analiza/sinteza, relationare interumana, planificare/organizare, motivare/dezvoltare, atentia la detaliu. Aceste competente au aplicabilitate intr-o arie foarte vasta de functii si industrii. Daca le dezvolti la un nivel remarcabil peste medie, cineva va aprecia si utiliza aceste competente oricand, intr-o gama de aplicabilitate larga", precizeaza Florin Radulescu.

Ce avantaje are individul care poseda astfel de competente? Flexibilitate si independenta de tipul de angajator si industria in care activeaza.

"Orice domeniu de activitate, in afara de cele care necesita o pregatire tehnica relevanta sau certificata, are nevoie de oameni care sa aiba competente pe care de obicei scolile si facultatile nu se preocupa suficient sa le dezvolte. Singura sansa reala de a ne dezvolta este cea data de oportunitatile oferite de locul actual de munca sau de proiectele in care ne implicam. Fara un efort individual si un dram de automotivare, niciun stimulent extern nu poate face minuni", spune el.

Potrivit acestuia, individul poate ajunge intr-un loc mai bun in viata doar daca este capabil sa demonstreze ca a depasit nivelul de gandire si experienta solicitate de pozitia curenta.

'Altfel, nimeni nu va avea motive sa iti dea o provocare peste cerintele carora acum nu le faci fata. Motivul pentru care multi angajati ajung sa se plafoneze si raman blocati intr-o rutina pe care ajung sa o deteste este lipsa unor obiective personale si a unei strategii urmate consecvent. Pentru ca esecul apare numai cand uitam de idealurile, obiectivele si principiile noastre", afirma Radulescu.

Ascendis, companie cu activitatea pe piata de training si consultanta in domeniul dezvoltarii si formarii profesionale, tinteste in acest an o crestere cu aproximativ 10% a cifrei de afaceri, comparativ cu anul 2011, la 20 milioane de lei.

Compania a fost infiintata in anul 1997.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri