Big Data, un volum de date adunate de senzori sau introduse manual si stocate in cloud, este o solutie tot mai folosita in recrutarea candidatilor de companiile din Romania, potrivit specialistilor in HR. Ei sustin ca Big Data ofera multe avantaje in recrutare, printre care corelarea si consistenta informatiilor despre candidati din surse ca LinkedIn si Facebook, in timp foarte scurt.

2.0, cea mai folosita metoda in recrutare

"In ultimii ani este evident rolul tot mai mare pe care il are Big Data, in contextul in care cei mai multi angajati se «regasesc» pe diverse platforme virtuale de socializare. Ca metode de recrutare, 2.0 este poate cea mai utilizata de catre specialistii HR", sustine Brandusa Fecioru, director HR la compania TotalSoft.

Ea mai spune ca Big Data a devenit o metoda din ce in ce mai folosita si insusita rapid de toate generatiile de recrutori, in special de cei tineri care se ajuta in munca lor de social media si alte medii digitale de comuniare. In plus, informatiile despre candidati pot fi verificate prin mai multe canale, care permit aflarea mai multor detalii despre viata nu doar profesionala, dar si valorile personale ale candidatilor.

Avantajul Big Data: ofera si informatii actualizate

"De exemplu, in CV sau pe LinkedIn un anumit candidat mentioneaza anumite hobbies, dar care nu se regasesc si in Facebook. In astfel de situatii pot aparea intrebari de clarificare. Aceste instrumente ofera si informatii actualizate, ceea ce ajuta la eficienta procesului de recrutare. In opinia mea, aceasta transparenta a informatiilor contribuie si la intarirea valorilor de etica, integritate etc. in business daca oamenii stiu ca ceea ce declara sau fac devine public intr-un timp foarte scurt", explica Brandusa Fecioru.

Totodata, Corina Anghel, specialist in comunicare la compania de recrutare APT Group, spune ca in recrutare opereaza pe baze de date, cu zeci de mii de candidati. "Big Data presupune volumuri de milioane de linii, ca sa nu mai vorbim despre functiile si interconectivitatea sistemelor big data, care nu se regasesc inca in procesele de recrutare", afirma reprezentantul APT Group.

Ce probleme ar putea genera Big Data

Mai mult, Zoli Herczeg, business evangelist la Microsoft Romania, spune ca se indoieste ca analiza de tip Big Data este o solutie relevanta in recrutarea candidatilor. "Folosirea unor astfel de tehnici in recrutare pe internet sau pe retele sociale implica problemele binecunoscute de privacy (dreptul persoanei de a-si controla datele). Daca insa vorbim de date interne unei organizatii (de ex. o agentie de recrutare), atunci abordarea poate merge firesc in directia analizei multitudinii de CV-uri care aterizeaza in acea organizatie", a completat Herczeg.

El sustine ca solutiile de tip Big Data sunt folosite in Romania de marile companii, care detin resurse IT considerabile pentru a face acest lucru.

Sursa foto: Tehnologie Big Data/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri