Cu cat cresc salariile inginerilor, domeniul in care angajatorii nu mai vor angajati care "imbatranesc si nu mai au energie"

Salariile inginerilor au crescut in medie cu 5,37%, iar cea mai mare crestere a fost pentru manageri (11%). Categoria muncitori a primit o marire de salariu medie de 7,79%, potrivit unui studiu AIMS SalaryMap dedicat companiilor din productie.

Pentru acest studiu au fost analizate salariile a 127.960 de angajati, dintre care 76 ocupa pozitia de director general, 1.008 sunt directori de departament, iar 89.773 ocupa diverse pozitii de muncitori.

In plus, 2014 se incheie cu o crestere mare de angajari, pana la 16,% fata de decembrie 2013. Industria automotive va fi domeniul in care se vor face cele mai multe angajari, pana la 20%.

Cresterea salariilor pe segmentul management poate fi pusa in legatura cu mobilitatea intalnita pe piata de recrutare in ultimele luni: managerii incep din nou sa migreze de la o companie la alta. Desi nu s-au inregistrat prea multi nou-veniti pe piata – doar cateva companii mici si medii, a existat totusi o cerere crescuta de recrutare pentru pozitii manageriale.

Angajatorii nu mai vor angajati care "imbatranesc si nu mai au energie"

Citeste si:
Meserie de viitor: cât poate să câștige un inginer cu experiență în...
Meserie de viitor: cât ajunge...

Posturile vacante in companiile deja existente au aparut fie pentru ca unii manageri au acceptat pozitii internationale, fie pentru ca altii au fost inlaturati din functii. Din ce in ce mai multe sunt situatiile in care manageri foarte vanati in trecut sunt acum indepartati. Angajatorii sustin ca managerii "nu mai fac fata", "imbatranesc si nu mai au energie", "nu mai corespund cerintelor tot mai ridicate ale clientilor nostri” sau "dupa atatia ani, e nevoie de o schimbare".

Postul care s-a eliberat tot mai des in numeroase companii din automotive este de director de calitate. In ultimii doi ani, angajatorii cauta lunar un angajat potrivit pentru aceasta functie. Media de crestere a salariului de incadrare pentru a acest post nu a fost spectaculoasa pentru ca cele mai multe companii au preferat sa promoveze din interior (de obicei, pe un salariu net mai mic decat daca ar fi luat pe cineva din exterior si oricum mai mic decat al predecesorului).

In plus, tehnicienii electronisti sau reglorii-matriteri au ajuns sa aiba de multe ori salarii egale cu ale inginerilor, mai ales in anumite zone ale tarii. Mai mult, pentru ca acum nu mai exista obligativitatea acordarii unui salariu minim pentru persoanele care au terminat o facultate, in unele companii proaspetii ingineri-contabili-planificatori au salariile unor muncitori necalificati din alte companii. Acest lucru a dus in jos media salariului acordat acestei categorii de angajati. Unii dintre inginerii-economistii care aveau salarii foarte mari in trecut au migrat in zona de management.

Citeste si:
Parlamentare 2020: Ce salarii au avut românii în ultimii patru ani
Parlamentare 2020: Câștiguri...
Sursa foto: Inginer/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri