Peste 50% dintre studentii romani isi doresc sa inceapa propria afacere in urmatorii doi ani, acestia dorind sa fie antreprenori si nu manageri intr-o companie, potrivit unui studiu realizat de Ernst & Young (EY).

Peste jumatate dintre tinerii studenti romani, respectiv 52%, vor sa inceapa propria afacere in urmatorii doi ani, iar 57% ar prefera sa fie antreprenori si nu manageri intr-o companie. In acelasi timp, 56% dintre tineri considera oportun sa devina antreprenori dupa acumularea de experienta profesionala.

In ceea ce priveste implicarea in munca, 97% dintre tineri sunt dispusi sa munceasca din greu pentru a obtine ceea ce isi doresc, iar 86% sunt dispusi sa isi asume riscuri in acest sens. De asemenea, majoritatea respondentilor considera viziunea ca fiind cea mai importanta calitate a unui antreprenor de succes, urmata de motivatie, pasiune si capacitatea de a inova.

De altfel, tinerii au si cateva modele in mediul antreprenorial. Cea mai mare notorietate ca antreprenor o detine Ion Tiriac, urmat de Marius Ghenea, antreprenor in serie si business angel, si Dragos Anastasiu (Eurolines). In cazul antreprenorilor straini, Steve Jobs este devansat ca notorietate de Bill Gates in randul tinerilor romani.

Pregatirea academica a antreprenorilor

In legatura cu educatia antreprenoriala, 38% dintre tinerii studenti romani spun ca educatia si pregatirea antreprenoriala s-au imbunatatit intr-o oarecare masura in ultimul an in universitatea lor, iar 48% dintre ei au luat contact cu profesionisti din domeniul studiat in cadrul universitatii. Cu toate acestea, 44% dintre studentii intervievati spun ca universitatea pe care o urmeaza ii pregateste intr-o masura medie pentru a deveni antreprenori.

Cele mai importante trei masuri care ar sustine universitatea in dezvoltarea spiritului antreprenorial in perceptia studentilor ar fi: simulari de tipul creeaza si administreaza propria afacere, stagii de practica in companii antreprenoriale si cursuri de educatie antreprenoriala.

Cum vad tinerii esecul in afaceri

Daca doar 5% dintre antreprenorii romani respondenti considera ca esecul in afaceri este in societatea romaneasca perceput ca prilej de invatare, tinerii studenti sunt mult mai optimisti. 22% dintre ei considera esecul in afaceri o oportunitate buna de a invata.

Tot tinerii sunt mai optimisti decat antreprenorii consacrati in privinta mentalitatilor romanesti: 47% considera ca spiritul antreprenorial este sustinut de mentalitatile si valorile locale, fata de doar 35% dintre antreprenori care considera acelasi lucru.

Studiul, realizat de EY Romania in parteneriat cu Academia de Studii Economice din Bucuresti, se bazeaza pe raspunsurile a 765 studenti, majoritate aflati in an terminal la facultati cu profil economic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri