Inainte de a te decide sa devii antreprenor vezi care sunt riscurile la care te supui si daca esti capabil sa faci tot ce tine de tine pentru a avea succes.

Asumarea riscurilor descrie intr-o proportie foarte mare spiritul antreprenorial, iar pentru a porni si a-ti sustine propria afacere, trebuie sa-ti pui cariera, finantele personale si chiar sanatatea mentala in joc. Cei mai multi, vad in perspectiva de a putea face propriile decizii si de a fi responsabil de propriul destin ceva care merita cu adevarat. Insa, daca ai de gand sa fii un antreprenor de succes, Entrepreneur.com iti spune cum sa te pregatesti pentru riscurile si provocarile care vin odata cu aceasta alegere.

Ce riscuri iti asumi atunci cand devii antreprenor

1. Renunta la salariul sigur si constant

Inainte de a te aventura in lumea afacerilor, va trebui sa-ti iei la revedere de la jobul actual si, in unele cazuri, de la cariera ta. Poti totusi sa iti faci si un plan de rezerva, in cazul in care lucrurile nu merg bine in afacerea pe care ai inceput-o. Pentru majoritatea antreprenorilor orice alegere este una riscanta, nu exista nicio garantie ca venitul personal, mai ales in primele luni va putea sa constituie o baza sigura.

2. Sacrifica-ti capitalul personal

Unii antreprenori sunt in masura sa porneasca o afacere cu asocieri bazate exclusiv pe finantare externa, acest lucru insemnand ajutor din partea anumitor investitori, a subventiilor guvernamentale, imprumuturi sau din campaniile de crowdfunding. Cei mai multi insa, trebuie sa se descurce cu propriile conturi bancare si economii personale pentru a reusi sa inceapa un bussiness. Poate nu va fi necesar sa iti lichidezi complet conturile, dar va trebui sa renunti la sume destul de importante, asta insemnand diminuarea sigurantei tale.

3. Bazeaza-te pe fluxul de numerar

Chiar daca ai un card de credit, sa asiguri o suma constanta de bani care sa intre in acel cont poate fie extrem de dificil si de stresant. Poti sa ai un an profitabil si cu toate acestea sa te lupti cu necesitatile chinuitoare de zi cu zi. Facturile se pot strange foarte repede, iar daca nu ai suficiente venituri pentru a sustine fluxul de numerar, este posibil sa ramai fara bani pentru salarii sau sa fii fortat sa iei din fondurile de urgenta.

4. Estimeaza interesul publicului

Nu conteaza cate teste sau cercetari faci, nu vei putea sa spui cu exactitate cat interes manifesta publicul fata de afacerea ta. Oamenii sunt oarecum imprevizibili, iar acest lucru iti poate da planurile peste cap. Chiar si atunci cand majoritatea datelor par sa fie in favoarea ta, exista posibilitatea sa supraestimezi interesul pentru compania ta.

5. Ai incredere intr-un angajat cheie

Cand pornesti prima oara o afacere, nu vei avea o echipa completa de angajati care sa lucreze pentru tine. In schimb vei avea un grup mic si unit de oameni care vor lucra intens pentru a face lucrurile sa mearga. Va trebuie sa ai incredere foarte mare in ei, mai ales daca au aptitudini speciale, greu de gasit si sunt dispusi sa inceapa cu un salariu mai mic decat standardul industriei.

6. Pariaza pe deadline-uri cruciale

Inceputurile sunt, prin natura lor, fortate sa porneasca la termene stricte si riscante. Finantele sunt fragile, iar investitorii sunt dornici sa vada totul pus in miscare iar banii sa vina cat mai repede. Ca urmare, antreprenorii sunt obligati sa atinga mai multe obiective, iar deadline-urile devin absolut critice. Fii pregatit de nopti albe pline de griji, in care vei incerca sa gasesti solutii cat mai bune pentru a duce totul pana la capat.

7. Renunta la timpul personal

Vei petrece nenumarate ore incercand sa faci afacerea sa mearga si sa aiba succes, iar celelalte ore gandindu-te daca ai facut sau ai omis sa faci ceva important. Iti vei pierde somnul, vei pierde timp personal si vei experimenta mai mult stres decat deobicei.

Riscurile nu trebuie sa te impiedice sa te transformi intr-un antreprenor de succes, incearca sa le vezi asa cum sunt: obstacole necesare pentru a realiza ceva cu adevarat important care iti va da satisfactie. Nu exista nicio modalitate de a evita riscurile pe care le vei infrunta ca antreprenor, dar atunci cand stii care sunt vei putea sa te pregatesti pentru ele.

Foto maine: antreprenor, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri