Companiile care au varfuri de productie in anumite perioade din an sau risca sa ramana in urma cu productia apeleaza la angajati in regim temporar relocati din alte zone ale tarii, chiar daca se poate dovedi o solutie costisitoare, cele mai multe oferte venind de la fabricile producatoare de componente auto. Salariu mediu al angajatilor relocati este de 1.500 de lei, au declarat pentru wall-street.ro reprezentantii companiei de recrutare Gi Group Romania.

Diferentele mari ale ratei fortei de munca angajate dintre judete ii determina pe angajatori sa aduca personal de la sute de kilometri distanta.

"Din totatul angajarilor in 2015 la nivelul GiGroup Romania, 25% din cele 10.000 de contracte de angajare au fost incheiate pentru proiectele de relocarea de personal. In momentul de fata, nu mai este vorba despre o particularitate, cat putem vorbi de un fenomen social national, precum si de realitatea economica de la noi din tara. (...) In contextul unei discrepante majore intre judetele din Romania privind somajul, nu este surprinzator faptul ca industria de automotive si cea de productie apeleaza de multe ori la relocarea de persoane in alte zone ale tarii pentru a-si acoperi necesarul de personal", au spus reprezentantii GiGroup.

Cei mai multi angajati sunt relocati pentru a acoperi nevoile fabricilor producatoare de componente auto, de produse electronice, de mase plastice si companiile FMCG.

Potrivit legislatiei in vigoare, munca prin agent de munca temporara este munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.

"Companiile apeleaza la relocare din mai multe motive, intre care se numara cresterea brusca a productiei pentru o perioada scurta de timp, sau cand risca sa ramana in urma cu productia, ceea ce ar atrage dupa sine penalizari din partea clientilor. Poate fi o solutie costisitoare pentru companie, dar nu mai scumpa decat penalizarile pe care le-ar putea plati clientilor. Avem si parteneri care au dorit relocare de personal din zona in care urmeaza sa deschida o fabrica si, astfel, la pornirea noii fabrici, vor avea deja personal gata pregatit", a explicat Cristian Huzau, director operational national in cadrul GiGroup.

Un proiect de relocare presupune mutarea efectiva de pana la sute de persoane dintr-un judet al tari cu somaj ridicat in zone unde companiile detin unitati de productie, adesea si la cateva sute de kilometri. In general, angajatii sunt relocati din Moldova, Muntenia si Oltenia in zona de vest a tarii.

In medie, salariile angajatilor relocati in unitati de productie sunt de 1.500 de lei net.

De asemenea, un pachet de relocare, pe langa beneficiile salariale, mai include, de cele mai multe ori, si doua mese pe zi precum si cazare la un hotel de cel putin 3 stele, in orasul in care se afla compania, precum si transport inapoi acasa o data pe luna.

Potrivit lui Huzau, un proiect de acest gen implica relocarea oamenilor pe o perioada care variaza, in general, intre trei luni si un an.

Conform legislatiei in vigoare, misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 de luni, iar durata sa poate fi prelungita pe perioade succesive care, adaugate la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni.

Profilul angajatului temporar

In general, cei care se angajeaza in regim de munca temporara au intre 18 si 55 de ani, ponderea cea mai mare fiind ocupata de cei cu varsta pana in 25 de ani, iar cei mai multi (85%) sunt barbati, potrivit datelor GiGroup.

Cele mai frecvente cereri ale angajatorilor tin de nivelul de studiu al candidatilor, care trebuie sa fie absolventi de studii medii, sa aiba acuitate vizuala foarte buna, dexteritate si disponibilitate de lucra in picioare.

Cei cu varsta cuprinsa intre 18-25 de ani sunt cei mai multi care cauta si isi doresc un loc de munca, insa sunt si cei care renunta cel mai usor, fie ca nu mai au experienta unui loc de munca in schimburi, fie pentru ca nu se pot adapta cerintelor. Sunt persoane care renunta pentru a pleca sa lucreze in strainatate, insa cei cu familii si, in general, cei cu varsta de peste 35 constientizeaza importanta de a fi aproape de familie precum si stabilitatea locului de munca

Potrivit reprezentantilor companiei de recrutare, in general, companiile cauta sa angajeze femei, in conditiile in care munca prestata este migaloasa si necesita dexteritate, iar, in plus, nu implica foarte mult forta fizica.

Cele mai multe locuri disponibile sunt pentru meseriile de confectioner cablaje auto, operator asamblare si muncitor calificat.

Compania Gi Group Romania ofera servicii de munca temporara si permanenta, recrutare si selectie, salarizare, administrare si consultanta in Dreptul Muncii, precum si servicii de coaching si training in parteneriat cu Erickson International. Compania a avut in anul 2014 o cifra de afaceri de 52 milioane de lei, iar pentru anul trecut estimarile privind dimensiunea businessului se ridica la 100 milioane de lei, pe fondul cresterii numarului de contracte.

In 2015, compania a avut anul trecut un numar mediu de 4.500 de angajati temporari.

In Romania, un numar de peste 50.000 de persoane sunt angajate in regim de munca temporara.

Intre principalele companii cu activitate in piata de recrutare se mai numara Adecco, Lugera, ManpowerGroup Romania, APT Resources & Services si Agentia Professional.

Sursa foto: Ju1978/shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri