Cel mai mare venit obtinut de o persoana fizica in 2014 a fost de 19,97 milioane de lei brut (circa 1,6 milioane de lei brut pe luna), obtinut in Bucuresti de o persoana cu profesie libera, categorie in care intra avocatii, auditorii financiari, consultantii fiscali, contabilii, farmacistii, medicii, notarii sau traducatorii

Aproape 620.000 de persoane fizice au obtinut in 2014 peste 8,2 miliarde lei sub forma de venituri din profesii libere, venituri comerciale, drepturi de proprietate intelectuala si din cedarea folosintei bunurilor, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), scrie ZF, conform Mediafax.

„Ca o persoana fizica sa obtina 20 de milioane de lei, adica 4,4 milioane de euro, este foarte mult, exista firme de avocatura care fac mai putin de 250.000 de euro pe an. Orice PFA cu venituri de peste 100.000 de euro este automat platitor de TVA, deci sigur persoanele fizice aflate in topul veniturilor din 2014 sunt mari platitoare de taxe“, a explicat Valentina Saygo, Managing Partner in cadrul companiei de consultanta fiscala Ask for Accounting.

Pe locul doi in topul celor mai mari venituri in 2014 se afla un liber-profesionist din Timis care a incasat 16,8 milioane de lei in 2014, urmat de o persoana fizica din Teleorman, care a incasat 15 milioane de lei din venituri comerciale.

De altfel, 13 dintre cele mai mari 20 de venituri obtinute de persoane fizice in 2014 sunt venituri comerciale, in aceasta categorie intrand veniturile din comert si din prestari de servicii, altele decat cele din profesii libere.

Si veniturile persoanelor fizice autorizate din sectorul IT sunt venituri din activitati independente care se incadreaza in categoria veniturilor comerciale.

„Este greu de spus ce tip de activitati a desfasurat persoana fizica ce a obtinut venituri de 20 de milioane de lei. Poate fi, de exemplu, un avocat sau un notar implicat in tranzactii uriase, cum sunt cele de preluare a unui portofoliu de credite neperformante si care au negociat un procent din valoarea tranzactiei“, a explicat Andrei Caramitru, senior partner in cadrul firmei de consultanta in management McKinsey.

In total, dintre cele 620.000 de persoane fizice care au obtinut venituri non-salariale in 2014, cele mai multe au avut activitati comerciale (peste 278.000 de contribuabili depunand la Fisc declaratia 200 pentru categoria "venituri comerciale").

De asemenea, aproape 189.000 de contribuabili au avut venituri din drepturi de proprietate intelectuala (categorie in care intra veniturile din brevete de inventii, drepturi de autor etc.), venituri din profesii libere (unde s-au inregistrat peste 111.000 de contribuabili) si venituri din cedarea folosintei bunurilor (peste 41.000 de persoane fizice).

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri