Meseria de mecanic auto nu este privita neaparat ca o meserie atragatoare in special pentru tanara generatie, care isi doreste sa lucreze mai degraba in domenii mai "la moda", precum este IT-ul sau domeniul bancar. Geta Eana, manager de resurse umane Tiriac Auto, arata ca numarul de candidati la posturile specializate din domeniul mecanicii este in scadere, in ciuda faptului ca un mecanic senior castiga pana la 3.500 de lei pe luna.

Compania Tiriac Auto, business-ul cu masini noi al omului de afaceri Ion Tiriac, care reprezinta brandurile Ford, Hyundai, Jaguar, Land Rover, Mercedes-Benz si Mitsubishi, are 526 de persoane angajate in service, dintre care 159 de mecanici.

Geta Eana a declarat pentru wall-street.ro ca recrutarea de specialisti mecanici este dificila, in conditiile in care in piata a scazut numarul candidatilor, existand un deficit de mecanici.

"Identificarea specialistilor in domeniul mecanicii se face din ce in ce mai dificil. Daca in 2015 se prezentau patru candidati pentru un post, in prezent se prezinta numai doi candidati pentru acelasi post. Piata auto duce lipsa de personal calificat in mecanica, in contextul in care se afla in plina crestere, iar cererea de personal este din ce in ce mai mare pentru astfel de pozitii", a explicat Geta Eana.

Potrivit acesteia, media salariului de incadrare pentru un mecanic calificat, cu nivel de senioritate, poate sa ajunga la 3.000 lei - 3.500 de lei.

Din scoli lipseste practica

Geta Eana a precizat ca majoritatea absolventilor scolilor de profil au un nivel de pregatire teoretica mediu, insa problema cea mai mare apare cand vine vorba despre pregatirea practica, "care este de un nivel scazut, din pacate, fiind nevoiti sa completam noi pregatirea acestora".

Potrivit acesteia, ca o economie sa se dezvolte armonios si sustenabil, este nevoie de adevarati specialisti in toate disciplinele din campul muncii.

"Lipsa de personal tehnic calificat se manifesta intr-o serie de industrii, nu numai in cea auto, iar asta ne afecteaza negativ pe toti – de la ratarea unor potentiale investitii in Romania, la incapacitatea companiilor de a produce la nivel maxim, cu resurse optime", a aratat Eana.

Elevii din invatamantul profesional, o sursa pentru companiile angajatoare

In contextul lipsei de personal calificat in domeniul mecanicii, compania deruleaza parteneriate de mai bine de 10 ani cu scoli profesionale si cu alte institutii, oferind tinerilor posibilitatea sa faca practica in service-urile Tiriac Auto, astfel incat sa poata dobandi abilitatile tehnice necesare in atelierele de reparatii auto. Ulterior, o parte dintre tinerii care fac practica sunt angajati de companie.

De exemplu, pe parcursul anului 2015 au fost in practica in companie 78 de persoane, iar 12 dintre ele au fost angajate la finalul perioadei.

Geta Eana a adaugat ca invatamantul profesional reprezinta un sistem care le permite tinerilor sa isi dezvolte abilitati tehnice si practice, sa isi continue studiile, inscriindu-se la o facultate si, mai mult, garanteaza un loc de munca dupa finalizarea scolii.

Pe de alta parte, dezavantajele sau lipsurile invatamantului profesional constau in dotarea insuficienta a unitatilor de invatamant – lipsa instrumentelor si a echipamentelor de lucru, si, de asemenea, numarul limitat al cadrelor didactice de specilitate, care se reduce de la an la an.

"Incurajam orientarea copiilor catre scolile profesionale, pentru ca numarul de posturi ce necesita studii tehnice este mai mare decat numarul de solicitanti, iar in cazul locurilor de munca ce necesita studii superioare finalizate raportul este invers, asa cum ne arata statisticile din ultimii ani. Astfel, tinerii care urmeaza scoli profesionale au sanse mai mari sa se incadreze mai rapid si usor in piata muncii, avand in vedere ca exista o crestere crescuta pentru acest tip de absolventi. In definitiv, cu totii ar trebui sa fim constienti ca menirea scolii este sa ii ofere posibilitatea individului de a reusi ulterior sa obtina si sa sustina un loc de munca", a spus Eana.

Dupa cum stim, in Romania exista un deficit de personal tehnic calificat si in aceasta directie trebuie sa actionam pe termen mediu si lung pentru a dezvolta industrii care contribuie substantial la bunastarea intregii societati si bunul mers al economiei

Invatamantul profesional in Romania

Invatamantul profesional din Romania are o durata de trei ani si se desfasoara, dupa clasa a VIII-a, cuprinzand clasele a IX-a, a X-a si a XI-a.

In primul an de organizare, pregatirea teoretica reprezinta aproximativ 80% in ansamblul formarii oferite, in timp ce pregatirea teoretica de specialitate si pregatirea practica reprezinta 20%. In al doilea an de invatamant profesional, ponderea pregatirii teoretice scade la aproape 40% din totalul orelor, in timp ce accentul se pune in si mai mare masura pe pregatirea practica, cu o pondere de circa 60%. In anul al treilea de invatamant profesional se aloca de asemenea mai mult timp pregatirii practice, aproximativ 72% din totalul formarii si pregatirea teoretica are o pondere de aproximativ 28%.

Pe parcursul celor trei ani de studiu tinerii au posibilitatea sa parcurga disciplinele pentru invatamantul obligatoriu si modulele de pregatire de specialitate pentru calificare profesionala. Programul ofera pregatire practica pentru un acces mai rapid la un loc de munca si, implicit, la independenta financiara.

Sursa foto: Fh Photo, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri