Doar 2,5% din totalul angajatilor romani din sectorul privat sunt procesati prin outsourcing, comparativ cu 25%, cat este media europeana. Cu toate acestea, piata locala de profil va creste, pe masura ce tot mai multe companii multinationale vor deschide birouri in Romania, se arata in datele companiei de HR Smartree.

In prezent, in sectorul privat din Romania, exista circa opt milioane de angajati. Din acest total, doar pentru 200.000 salarizarea este administrata prin outsourcing, mare parte activand in companiile de top.

Comparativ cu situatia din Romania, media europeana este intre 20 si 30%, potrivit reprezentantilor Smartree. Belgia si Danemarca sunt fruntase, rata de externalizare a acestor tipuri de servicii HR in aceste doua tari fiind de peste 80%. Si Germania sta foarte bine la acest capitol, peste 50% dintre companiile de acolo alegand salarizarea angajatilor prin outsourcing. Tarile nordice externalizeaza, de asemenea, foarte mult serviciile de HR pentru administrarea si salarizarea angajatilor, dar si Marea Britanie.

”Motivul pentru care exista aceasta mare diferenta intre Romania si tarile din Europa de Nord si de Vest tine de gradul de maturitate a pietelor. In plus, in aceste tari, specialistii in zona de salarizare au devenit foarte greu de gasit si retinut in companii, trend care se va propaga in curand si in Romania”, explica Bogdan Badea, business development & strategic alliances director in cadrul Smartree.

Avantajele externalizarii procesului de salarizare

”Principalele avantaje care conving companiile sa opteze pentru outsourcing in cazul procesului de salarizare sunt cresterea confidentialitatii privind datele salariale, externalizarea riscului, diminuarea costurilor si controlul serviciilor, deoarece compania de outsourcing va asigura permanent procesele necesare, avand o echipa specializata in acest sens”, subliniaza Bogdan Badea.

Un alt avantaj vizibil este legat de timp. Conform mai multor studii de specialitate, peste 50% din timpul de lucru in cadrul departamentelor de HR din companii este dedicat zonei administrative, care in mare parte include operatiunile de salarizare.

”De asemenea, trebuie punctat faptul ca procesul de salarizare nu inseamna doar calculul salariilor si plata angajatilor. Astfel, pentru cresterea eficientei business-ului nu este suficienta doar externalizarea de calcul salarial propriu-zis, fiind necesara implementarea unor solutii software de automatizare a colectarii datelor relevante, precum un sistem automat de pontaje. Astfel, spre exemplu, pentru o companie cu 2.000 de angajati, colectarea si realizarea pontajelor se poate reduce de la cateva zile, la maxim o ora”, detaliaza Bogdan Badea.

Cum se situeaza Romania la nivel regional

Nici la nivel regional Romania nu se situeaza foarte bine in ceea ce priveste piata de salarizare. Ca rata de adoptie, tara noastra se afla sub cele din Europa Centrala, precum Cehia, Polonia, Ungaria, dar peste Bulgaria si Republica Moldova, potrivit datelor Smartree.

”In schimb, in Romania, piata de profil este mult mai consolidata. Jucatorii din top 5 concentreaza o buna parte din piata, in timp ce in celelalte regiuni ale Europei sunt mult mai multi jucatori, dar de dimensiuni mai mici”, mentioneaza Bogdan Badea.

Totusi, se observa un trend ascendent in adoptia acestui tip de serviciu in Romania. Motorul acestei cresteri il reprezinta companiile multinationale, fie abia intrate pe piata locala, fie cele existente, care isi cresc organic numarul de angajati sau prin deschiderea unor centre pentru shared service, conform informatiilor Smartree.

In ceea ce priveste cele mai potrivite domenii pentru care s-ar preta externalizarea acestui tip de serviciu, nu exista, practic, nicio restrictie. Orice companie, din orice industrie si cu un numar de angajati oricat de mic poate beneficia de pe urma acestei alegeri. De altfel, Smartree administreaza la ora actuala servicii de salarizare pentru clienti care au de la un angajat, la 10.000 de angajati, o echipa de 25 de specialisti ai Smartree dedicandu-se acestor procese.

Smartree a fost infiintata in anul 2000 si ofera servicii de externalizare precum salarizare, administrare de personal, analiza si raportare pentru management, recrutare, munca temporara, consultanta in domeniu. Compania proceseaza 450.000 de angajati anual si are peste 150 de clienti, in majoritate companii multinationale, dar si companii cu capital integral romanesc.

Sursa foto: megaflopp, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri