Invatamantul profesional se afla pe lista prioritatilor pe care le au autoritatile romane, in contextul in care angajatorii locali au transmis nenumarate semnale, de-a lungul timpului, prin care au reclamat nevoia de a angaja muncitori calificati. Chiar si asa, realitatile din piata nu sunt imbucuratoare, companiile fiind nemultumite de pregatirea pe care au absolventii de scoli profesionale, iar insasi proacticantii unor meserii nerecomandu-le celor dragi.

In cadrul programului Romania Meseriasa, derulat de OMV Petrom, a fost realizat un studiu pentru a identifica nevoile cu care se confrunta sistemul de invatamant profesional si tehnic. Studiul a acoperit toate partile interesate: peste 200 de companii care angajeaza meseriasi, peste 200 de meseriasi si 100 de elevi din invatamantul profesional, peste 1.300 de persoane cu varste cuprinse intre 18-55 de ani, din mediul urban si rural.

Concluziile studiului national arata ca angajatorii nu sunt multumiti de pregatirea tinerilor, meseriile nu sunt respectate, iar majoritatea meseriasilor afirma ca au invatat mai mult la locul de munca decat in timpul petrecut la scoala.

A. Din perspectiva angajatorilor:
- peste 65% dintre angajatorii din Romania considera ca nivelul pregatirii practice al absolventilor din scoala profesionala este slab si extrem de slab;
- 70% dintre managerii de resurse umane din companii spun ca invatamantul profesional este neadaptat cerintelor pietei;
- principalele dificultati intampinate la recrutarea meseriasilor sunt: lipsa calificarii (in 65% dintre cazuri), lipsa experientei (64%) si lipsa de seriozitate a potentialilor angajati (65%);
- 6 din 10 companii intervievate apeleaza la forta de munca necalificata pentru a acoperi deficitul de personal.

B. Din perspectiva romanilor, a meseriasilor si a meseriasilor in devenire:
- doar 2 din 10 romani respecta meseriile si meseriasii;
- 60% dintre meseriasi nu ar recomanda meseria proprie unei persoane dragi;
- o treime dintre meseriasii in devenire aspira la statutul de manager si la studii superioare;
- 8 din 10 meseriasi intervievati sustin ca au fost formati in afara scolii profesionale- prin experienta directa, in campul muncii, prin indrumarea primita de la alti meseriasi, care le-au fost mentori, sau de la colegi de la care au „furat” meserie.

„Ca reprezentant al unui angajator, dar si ca parinte, stiu cat de important e ca fiecare copil sa vada in scoala aleasa nu doar o optiune pentru 2-3 ani, ci un drum in viata. Am inceput anul trecut Romania Meseriasa din dorinta de a avea meseriasi profesionisti in Romania. Am participat la dezbateri lansate de autoritati, am organizat intalniri cu angajatorii si am pornit un studiu national, pentru a identifica principalele probleme. Exista o desincronizare cu piata muncii, probleme sistemice, dar si o lipsa de respect la adresa intregii categorii. Anul acesta, trecem la solutii: prin dialog cu alti angajatori in grupuri de lucru si proiecte de sustinere a viitorilor meseriasi. Invitam publicul larg si angajatorii sa ni se alature in acest demers", a explicat Mona Nicolici, manager sustenabilitate OMV Petrom.

In acest context, pana la sfarsitul anului, Romania Meseriasa va analiza si va propune solutii pentru implicarea angajatorilor in pregatirea elevilor, corelarea ofertei educationale cu cererea de pe piata muncii, absenta orientarii vocationale pentru elevi, dar si pentru cresterea respectului fata de meseriasi.

Incepand cu 2016, Romania Meseriasa face parte din programul Romania Educata lansat de Presedintie, iar actiunile din cadrul campaniei sunt derulate in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

Numarul elevilor care se orienteaza catre invatamantul profesional a fost in scadere ani la rand. Astfel, cifra elevilor cuprinsi in scolile profesionale a scazut de la 250.000 de persoane in anul scolar 2005-2006, la 55.000 in anul scolar 2010-2011 si, mai apoi, a urcat la aproximativ 70.000 de persoane, potrivit datelor Ministerului Educatiei.

Sursa foto: Tyler Olson, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri