Aproximativ unul din patru romani aflati in somaj, respectiv un total de aproximativ 100.000 de persoane, primesc indemnizatie de la statul roman. Iata cum se calculeaza cuantumul indemnziei de somaj, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata si completata, indemnizatia de somaj reprezinta 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acesteia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an.

In prezent, valoarea indicatorului social de referinta este de 500 de lei, in consecinta cuantumul indemnizatiei de somaj este de 375 de lei.

In cazul persoanelor cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, la suma mentionata se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Retail jobs

De asemenea, si perioadele pentru care se acorda indemnizatia de somaj difera in functie de stagiul de cotizare:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Exemplu calcul indemnizatie la un salariu de 1.000 de lei

In cazul in care media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare este de 1.000 de lei, la cei 375 de lei se va adauga urmatoarea suma, in functie de stagiul de cotizare:
a) 30 de lei pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 50 de lei pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 70 de lei pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 100 de lei pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Citeste si:
Ce locuri de muncă sunt disponibile în România și în Europa
Ce locuri de muncă sunt...

In situatia in care o persoana a realizat in sistemul asigurarilor pentru somaj un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani, dar nu mai mult de 5 ani, iar baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj pe ultimele 12 luni in care persoana a realizat stagiul de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj este 1.000 lei, indemnizatia de somaj, in situatia in care sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea acesteia, se poate acorda pe o perioada de maximum 6 luni in cuantum lunar de 75% X 500 + 3% x (1000*12)/12 = 375+ 3% x 1000= 375+30=405 lei.

Daca plata indemnizatiei de somaj incepe sau inceteaza ori se suspenda cu alta data decat data de 1 a lunii, pentru fractiunea de luna in cauza, indemnizatia de somaj se calculeaza proportional cu numarul de zile calendaristice din luna respectiva.

Citeste si:
AMOFM, anunt pentru absolventii institutiilor de invatamant
AMOFM, anunt pentru...

Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, persoanele interesate trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, sa nu indeplineasca conditiile de pensionare, sa nu realizeze venituri sau, daca realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii, acestea sa fie mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare (500 de lei) si sa fie inregistrate la agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.

Iti recomandam sa citesti si articolul Tot ce trebuie sa stii despre ajutorul de somaj: cum poti obtine banii de la stat si ce acte sunt necesare

Sursa foto: Minerva Studio, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri