Primul pas in obtinerea locului de munca visat este realizarea unui CV foarte bun. Absolventii si tinerii intrati recent pe piata muncii fac insa o serie de greseli atunci cand isi scriu CV-urile, ceea ce le ingreuneaza eforturile de a-si gasi un job. Iata care sunt acestea si cum pot fi evitate.

1. Nu evidentiaza experienta pe care o au

Multi absolventi nu au multa experienta in domeniul in care viseaza sa lucreze, poate doar un stagiu de practica sau poate nici pe acela. Acest lucru poate da batai de cap, in contextul in care angajatorii vor candidati cu experienta, iar candidatii au nevoie de experienta pentru a se angaja, scrie Business Insider.

In acest caz, tinerii trebuie sa isi puna in evidenta abilitatile pe care le-au dobandit in experiente precum proiecte pentru scoala, hobby-uri sau voluntariat. Astfel, este bine ca acestia sa mentioneze fiecare experienta avuta anterior, daca pare relevanta pentru jobul la care aplica.

2. Aplica acelasi CV la toate anunturile

Fiecare angajator vrea sa creada ca cei care aplica sunt dornici sa munceasca in compania lor, de aceea personalizarea CV-ului merita toate eforturile.

Iar daca acel job este dorit de angajat, atunci el trebuie sa faca tot posibilul sa fie observat si luat in calcul.

3. Nu folosesc exemple reale pentru a-si evidentia calitatile

Se stie ca este greu sa vorbesti despre tine, insa este important ca aplicantul sa nu ingreuneze munca celui incearca sa afle mai multe despre un posibil angajat.

Asadar, candidatii care aplica la un job este bine sa foloseasca exemple reale si explicatii atunci cand isi enumera trasaturile, aptitudinile sau punctele forte.

De exemplu, atunci cand un candidat spune despre sine ca este un "lider de echipa excelent" este bine sa vorbeasca si despre echipa sa si despre rezultatele de grup.

4. Nu isi detaliaza realizarile

Candidatii cu rezultate anterioare bune, precum participarea la un internship sau succes la un job part-time. Acestea lucruri ar trebui incluse in CV, insa si detaliate, asa incat angajatorul sa inteleaga valoarea acestor realizari.

Iar daca este vorba despre ceva cu care candidatul chiar se mandreste, acesta nu trebuie sa ezite sa le evidentieze in partea de sus a CV-ului.

5. Includ informatii lipsite de interes

Majoritatea absolventilor din promotiile recente au urmat tot felul de cursuri, am facut voluntariat, au lucrat in joburi cu jumatate de norma, au impartit pliante sau s-au ocupat de social media. Insa nu este nevoie sa le enumere angajatorilor toate cursurile la care au participat sau fiecare sarcina primita.

Candidatii pot in schimb sa arate cum experienta lor pot avea un impact pozitiv asupra companiei in care vor sa angajeze.

6. Nu vorbesc despre hobby-uri si pasiuni

Angajatorii nu sunt in cautare doar de persoane cu anumite aptitudini, ei cauta si oameni care sa se potriveasca culturii organizatiei, care sa se integreze cu usurinta in echipe.

Asa ca aplicantii ar trebui sa faca eforturi pentru a demonstra ca se potrivesc.

De exemplu, in loc sa spuna ca ii plac cartile sau filmele un candidat, ar face mai bine sa vorbeasca despre acele carti care l-au influentat cel mai mult.

Sursa foto: joingate, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri